Babette Porcelijn: 'Marketeers weten hoe je mensen verleidt tot duurzaam gedrag'
Ze is geen activist, benadrukt ze. Babette Porcelijn omschrijft zichzelf als een wetenschapper die via onderzoek kennis en inzicht wil opdoen om vragen te beantwoorden als: welke economie is er nodig voor een leefomgeving die nog functioneert, waar de life support systems nog intact zijn?
Babette Porcelijn spreekt op 14 november op MarketingLive! in Circa in Amsterdam. Dit jaar is het thema 'Bright perspectives on marketing'. Er zijn topsprekers en verdiepende sessies over de belangrijkste thema's voor marketeers. Kijk hier voor meer informatie.
Porcelijn studeerde Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft en had sinds 2011 haar eigen ontwerpbureau. In 2014 kreeg ze haar ‘epifane’ moment tijdens een gesprek met haar man over de milieu-impact van productieketens.
Vacatures
Accountmanager
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaZe ging op onderzoek uit met onder meer als resultaat het boek De verborgen impact (2016). Inmiddels zijn er daar meer dan 20 duizend exemplaren van verkocht. Met de stichting Think Big Act Now, waarvan ze directeur is, organiseert Porcelijn workshops en trainingen.
In 2014 gooide je het roer om en ging productieketens onderzoeken op milieu-impact. Het is nu precies tien jaar later. Is er veel veranderd?
BP: ‘Ja, of je nu kijkt naar de CO2-discussie, het vliegen of vlees eten; er is een ander bewustzijn gekomen. Toen ik in 2014 mensen vertelde dat ik mij ging bezighouden met de gevolgen van onze consumptie en productie voor onze planeet Een vriendin zei letterlijk: “Waarom zou je dát doen? Daar zit echt niemand op te wachten?” Het hele idee dat er iets aan de hand was in productieketens was er nauwelijks. Dat auto’s produceren zulke enorme gevolgen heeft was onbekend, het debat over vlees eten mocht binnen de overheid niet gevoerd worden, en over spullen werd helemaal niet gesproken. In die zin is er enorm veel veranderd, maar tegelijkertijd gaat het nog niet snel genoeg. Er moeten nog echt grote stappen gezet worden.’
Het helpt niet dat er de nodige weerstand is ontstaan tegen al die ‘woke’ duurzaamheidsmaatregelen, onder meer vanuit de hoek van de BBB en PVV. Heb je daar last van?
‘Nou, vlak na de verkiezingen zijn bij ons de aanvragen voor lezingen en trainingen enorm gekelderd. Ik dacht nog: wat doe ik verkeerd? Ik sprak daar toen een duurzaamheidsexpert over, en hij zei ook: de boel is ingeklapt. Ik denk dat het een schrikreactie was op wat er is gebeurd tijdens en na de verkiezingen. Bedrijven houden inmiddels wel weer bijeenkomsten over klimaat, milieu en natuur. De vraag is weer op niveau. Dat moet ook wel, want we hebben echt geen tijd te verliezen. Vooral niet op gebied van klimaat en natuurverlies; we komen akelig dicht bij kantelpunten.'
Wat moeten marketeers weten als ze aan duurzaamheid willen bijdragen?
‘Ik denk dat het allereerst goed is dat ze iets weten over de impact van maatregelen. Als je effectief wilt verduurzamen in plaats van greenwashen is het immers belangrijk om te weten waar je wel en niet op moet inzetten, wat de grote dingen en wat de details zijn. Verpakkingen bijvoorbeeld, die zijn in de scale of things eigenlijk helemaal niet zo groot qua impact als veel mensen verwachten. De inhoud ervan heeft meer impact. Het is dus linke soep om alleen je duurzame verpakking te promoten.’
Wat kunnen marketeers vooral bijdragen volgens jou?
‘Marketeers weten hoe ze mensen en bedrijven kunnen verleiden. Die kwaliteit en kennis kunnen ze ook inzetten voor de enorme opdracht om het systeem te veranderen. Dat is iets waar milieumensen niet goed in zijn; die hebben toch de neiging om met doemverhalen te komen.’
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid