Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: Management houdt digitale dialoog bij de lokale overheid tegen

Grootste opgave is de integratie van sociale media in de organisatie.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

In 2014 hebben GemeenteBuzz en Socialmediameetlat.nl het vierde naar het gebruik van sociale media door gemeenten in Nederland uitgevoerd. Niels Loeffen, projectleider namens GemeenteBuzz: ‘Vorig jaar zagen we in het onderzoek al dat gemeenten nieuwe media stevig omarmen. Recente inzichten laten zien dat het vooral om 20 procent van de ruim 400 gemeenten gaat die nieuwe media structureel inzetten. Juist het middenmanagement en de proceseigenaren hebben er weinig affiniteit mee, geven het geen prioriteit of kunnen het er gewoonweg niet bij hebben.’

related partner content for mobile comes here

Ver van mijn bed

David Kok, initiatiefnemer van socialmediameetlat.nl: ‘Sociale media blijven voor veel ambtenaren nog steeds een ‘ver-van-hun-bed-show’. Zo blijven sociale media in veel gemeenten nog vooral van communicatie en, gelukkig steeds meer, het KlantContactCenter. Bij de overige 80 procent van de ruim 400 gemeenten staat het gebruik van sociale media nog in de kinderschoenen, daar moet men binnen de organisatie nog flinke stappen te zetten.’

Kleine stappen

Bijna alle gemeenten hebben een Twitteraccount. Slechts dertien gemeenten zijn er nog niet op te vinden. Hierbij zien we ook steeds meer specifieke themakanalen voor bijvoorbeeld crisiscommunicatie, verkiezingen en projecten. Daarnaast heeft 75 procent van de gemeenten nu ook een Facebook-account. Gemeenten zijn iets interactiever geworden. Was in 2013 13 procent een reactie op een vraag, in 2014 is dat 20 procent. De gemiddelde reactietijd van gemeenten is 24 uur.

Top-10 gemeentes

De top-10 best presterende gemeenten op basis van interactiepercentage, gemiddelde reactietijd en relatief bereik, ziet er als volgt uit:

1. Meppel

2. Veere

3. Ameland

4. Zeewolde

5. Leeuwarden

6. Lisse

7. Middelburg

8. Oost Gelre

9. Goes

10. Vught

Afdeling Communicatie domineert

De verantwoordelijkheid voor sociale media ligt in de meeste gevallen volledig bij de afdeling Communicatie (70%). Daar beoordelen zij zichzelf met een 7,2. Doordat de afdeling Communicatie domineert in het gebruik van sociale media, beoordelen ze zichzelf laag als het gaat om de brede uitrol in de organisatie. De integratie van sociale media binnen de organisatie is daarmee de grootste opgave voor de komende jaren. Dit komt mede door de grote terughoudendheid van het management om zich in te zetten voor en op sociale media.

Sociale media-almanak

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het boek , de sociale media-almanak voor gemeenten. Het eerste exemplaar wordt op 23 oktober uitgereikt aan Bas Eenhoorn, Nationaal Commissaris Digitale Overheid, tijdens het event ‘Sociale media en de overheid: de volgende stap’.

Cijfers per gemeente zijn te vinden op .

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in