Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse blogs: niet journalistiek?

Nederlandse webloggers houden zich in meerderheid niet bezig met het uitoefenen van journalistiek, en zijn daar ook niet in geïnteresseerd.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Zo, die zit.

related partner content for mobile comes here

Het zijn de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek (pdf), waaraan 292 bloggers hun medewerking hebben verleend.
Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van een studie aan de Universiteit Leiden, in samenwerking met de Vereniging voor Onderzoeksjournalisten (VVOJ).

Het aantal weblogs of blogs in Nederland, websites die informatie in een dagboek-achtig format publiceren, is in enkele jaren gestegen van nul naar, volgens sommige schattingen, meer dan een miljoen. Deze groei heeft geleid tot heftige debatten over de vraag of blogs al dan niet journalistiek bedrijven.

Ook hebben we die discussies gehad. En ook.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse blogs in meerderheid geen journalistiek bedrijven, en dat ook niet wensen te doen. Afhankelijk van welke maatstaf wordt gebruikt, varieert het percentage journalistieke blogs tussen de 0,3 en 17,5 procent.

Als de laatstgenoemde groep van 17,5 procent wordt vergeleken met het gemiddelde deelnemende blog aan het onderzoek, dan blijkt dat journalistieke blogs op bijna alle fronten anders zijn: de makers zijn veelal hoger opgeleid, maken vaak meer gebruik van technische blogfunctionaliteiten, en zijn geneigd om in hun inhoud meer mediasoorten te gebruiken zoals illustraties, audio en video.

Niettemin is zelfs dit hoogste percentage van 17,5 procent lager dan het percentage dat werd gevonden bij recent onderzoek naar journalistieke aspecten van blogs in de Verenigde Staten.

Het onderzoek draagt mogelijke verklaringen aan voor deze verschillen, en doet voorstellen voor een toekomstig onderzoek naar de verbetering van de gebruikte enquêtemethode, en voor een transnationaal vergelijkend onderzoek van de journalistieke aspecten van blogs.

Het onderzoek verschijnt onder de verantwoordelijkheid van journalist als onderdeel van een afstudeerproject voor de Vereniging van Onderzoeksjournalisten, uitgevoerd in het kader van zijn Master-opleiding journalistiek & nieuwe media aan de Universiteit Leiden.

Ach, ik denk dat de tijd dat je blogs onder één noemer kon scheren ook al weer voorbij is. Dit blog bijvoorbeeld zou ik toch wel journalistiek willen noemen.

Deskundigen uit het veld komen met berichten uit de haarvaten van het marketingvak. Ze doen dat niet om hun eigen winkel te promoten, maar omdat ze het interessant vinden om daar over te berichten.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in