Overslaan en naar de inhoud gaan

Een tijdschrift voor marketing, wat een onzin eigenlijk

Het Tijdschrift voor Marketing bestaat dit jaar 45 jaar. Voor de gelegenheid laat de redactie een aantal mensen uit het marketingvak aan…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

"Hé Paul, we bestaan 45 jaar, wil je daar een stukje over schrijven?" "Tuurlijk, leuk! Waar moet het over gaan?" "Gewoon over ons, over het Tijdschrift voor Marketing." "OK, doe ik." En toen ben ik wat ideeën gaan opschrijven. Over marketing en vakbladen in het verleden. En in het heden. En in de toekomst. Tot ik dacht: een tijdschrift voor Marketing, wat een onzin eigenlijk.

related partner content for mobile comes here

Een 'tijdschrift' voor marketing. Een tijdschrift? Het wóórd alleen al. Waarom heet het niet een 'magazine' zoals alle moderne bladen, het MarketingMagazine bijvoorbeeld? Of hipper nog, kortweg 'M."? Of desnoods de 'Theo'? Aan de andere kant, welke naam er ook op staat, halen marketeers anno 2011 hun kennis écht nog van papier? Wat moet een tijdschrift nog in deze tijd van websites, blogs, Facebook, Twitter, Youtube, apps?

Een tijdschrift 'voor' marketing. Voor? Dus niet, eh, tégen? Waarom niet een tijdschrift ván marketing? Of mét marketing? Óver marketing? Middenín? Bovenóp? En als zo’n tijdschrift al ergens vóór is, dan zou het toch voor marketeers moeten zijn. Tijdschrift voor Marketeers. Hmm, ja, nee, dat klinkt ook gek.

Een tijdschrift voor 'marketing'. Marketing? Wat is dát eigenlijk anno 2011? Het verschil tussen marketing en communicatie is voor velen altijd al onduidelijk geweest. Communicatie en media, ja, dát is wel leuk, maar zodra het gaat over productontwikkeling, prijsstelling, logistiek (jazeker, ik geloof nog in de vier p’s om het vakgebied te markeren) haken veel marketeers af. En het vak wordt steeds ingewikkelder.

In de basis is het nog simpel. Bedrijven die hun handeltje willen verkopen moeten grofweg een paar stappen doorlopen. Vertellen wat je verkoopt en hoe goed dat is (door afdeling marketing) om meer te verkopen (door afdeling sales of retail), service verlenen (door afdeling klantenservice of door winkelmedewerkers) en indien nodig journalistenmeningen en klantervaringen bijsturen (door afdeling PR). De verantwoordelijkheid voor die verschillende fases ligt van oudsher bij verschillende gespecialiseerde afdelingen, iedereen doet waar hij goed in is.

Juist die opgeknipte verantwoordelijkheid is steeds lastiger vol te houden. Als je mooie spullen belooft maar je klantenservice is niet op orde heb je een potentiële bom in huis. Want die klant van tegenwoordig kan zijn mening spuien. Op het vermaledijde internet. En als je pr afdeling niet snel reageert op blogs, tweets of networks geeft de klant je een publieke . En daar gaat dan je zorgvuldig door afdeling marketing geadverteerde imago. Voor de consument boeit het niet welke afdeling verantwoordelijk is, je bent gewoon Bedrijf X of Product Y. Vertaald naar ‘onze’ termen: alles is marketing geworden.

Dé verandering voor marketeers zit dus bij de consument, die toegang heeft om zjn eigen mening te publiceren en die toegang heeft tot de ervaringen en meningen van anderen. Om goed te snappen hoe de moderne consument ‘onze’ merken ervaart op Google, Facebook, Youtube en Twitter moeten marketeers zich dus zelf als moderne consument opstellen. Dat betekent als privepersoon, dus in de rol van consument, echt meedoen met al die online, social en mobiele media.

Er zijn veel marketeers die oprecht proberen mee te gaan met de veranderingen in het vak. En er zijn er zelfs die voorop lopen en durven te experimenteren. Marketeers dus is allerlei smaken, maar met een gemeenschappelijk gegeven: voor iedereen verandert de (marketing)wereld om ons heen. En dus denk ik dat het Tijdschrift voor Marketing voor élk soort marketeer wel een rol kan spelen in het wegwijzen in die veranderingen.

Hoe dan? Door meer integratie tussen tijdschrift en internet en/of mobiel. Crossmediaal denken en werken is helemaal hot in uitgeversland en ik denk terecht. Kijk maar naar De Telegraaf met omroep WNL en met Hyves, of Sanoma met SBS. De jongens en meisjes van papier zoeken het steeds vaker in andere media. Even wat credits uitdelen: Tijdschrift voor Marketing was relatief vroeg om met deze beweging mee te gaan, want het heeft al jaren zijn eigen blog: Molblog. Maar verder vernieuwen is een must.

Veel marketeers worden vandaag de dag het meest geholpen met concrete tips en trucs. Daar ligt de komende jaren ruimte. Want dit tijdschrift is er naar mijn mening niet alleen om marketeers te inspireren, maar ook om heel concreet te assisteren. Ga maar eens de diepte in met monitoringtools, Facebookknopjes, Googleweetjes, Youtube insights en Twittertrucs. Een geïntegreerd online verlengstuk van het tijdschrift, of het nu Marketing-Online, Molblog of iets anders is zou hier flink aan kunnen bijdragen.

Een tijdschrift voor marketing is dus op zichzelf ook de komende jaren zo onzinnig niet. Voor mij persoonlijk geldt dat ik het blad altijd met plezier uit zijn plastic jasje haal. Lang niet altijd meteen na het bezorgen, maar dat toont alleen maar een uniek en onverslaanbaar voordeel van papier ten opzichte van berichten op Facebook, Twitter, e-mail of blogs. Vroeg of laat kom je zo’n blad altijd weer tegen.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in