Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijksoverheid.nl staat live. Postbus51.nl op zwart.

Officiële openingen van websites gaan vaak helemaal nergens over. Zo niet gisteren: vice premier Rouvoet opende www.rijksoverheid.nl.…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Officiële openingen van websites gaan vaak helemaal nergens over. Zo niet gisteren: vice premier Rouvoet opende . Rijksoverheid.nl vervangt vanaf vandaag een zevental sites: vier ministeries en drie websites, waaronder Postbus 51. Aan het eind van het jaar zullen alle 16 rijkswebsites in deze site zijn opgegaan.

related partner content for mobile comes here

is een van de eerste concrete resultaten van het programma Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl (ONS). Doelstelling van het programma is het realiseren van een effectievere en slankere communicatieorganisatie. Vooraf was er het nodige debat over de site, zowel als .

Ook achter de schermen is er echter het nodige geduwd en gesjord. Denkt u zich maar eens in: alle departementale nieuwsberichten via één site betekent ook minder aandacht voor eigen minister en departement. Letterlijk gehoord op Haagse borrels: “maar mijn bewindspersoon gaat het altijd afleggen tegen Bos en Balkenende”. Dat soort discussies.

Al met al betekent een forse breuk met het gewoonterecht dat ministers nieuwsberichten, plannetjes en beleidsvoornemens via een ‘eigen’ website, namelijk die van het ministerie, het web op kunnen slingeren.

Dan zijn daar nog de vele beleidsdossiers, de site herbergt er nu zo’n 1000. Speciale gevallen zijn die dossiers waar meerdere departementen bij betrokken zijn, zoals Schiphol, Afghanistan of nanotechnologie . Dat het de centrale webredactie is gelukt alles op tijd ‘in elkaar’ te schuiven is al een prestatie op zich. Er is door tientallen mensen letterlijk dag en nacht aan gewerkt – en dat was via twitter goed te volgen.

Rouvoet vatte gisteren het overheidsbeleid nog maar eens samen: “de burger moet de weg naar de overheid weten te vinden. En daarom moeten overheidssites toegankelijk zijn.” Desondanks werd de feestelijke openingsplechtigheid ook met een weemoedige harmonicablues geopend. Voor een deel van de aanwezige webredacteuren en professionals betekent de samenvoeging van de sites namelijk ook het einde, of het begin van het einde van hun oude site. Vanaf vandaag staan de volgende sites op zwart: , , , , , , .

De huidige site ziet er in ieder geval goed uit: helder, toegankelijk, overzichtelijk. Maar is nu echt een verbetering? Dat zal ook nu nog wel tot enig debat leiden. Voor de burger zal het veelal een vooruitgang blijken. Voor de ervaren professional is het even wennen. En ondergetekende komt zeker nog wel een keer terug met een grondiger on-line analyse. Vooralsnog staat er een fraai resultaat. Het project ONS heeft hiermee flink krediet opgebouwd.

De site zal in ieder geval een bijdrage leveren aan die andere politieke discussies die in het Haagse rondwaren, zoals die over de vraag of bewindspersonen zich wel zo sterk moeten identificeren met ‘hun’ ministerie. Of de discussie over het samenvoegen van ministeries. Immers, als de beleidsterreinen digitaal bijeengebracht kunnen worden, waarom dan niet de organisaties zelf? Maar daarover gaan wellicht weer andere commissies, die vandaag rapport uitbrengen. Via .

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in