Nederlands bedrijfsleven verdient 200 miljoen aan EK
In Polen van 0,16 procent BBP groei in de periode 2010-2014. Dat is zes keer zoveel als Oostenrijk en Zwitserland tijdens het EK in 2008.
Het Nederlandse bedrijfsleven verdient aan omzet voor en tijdens het toernooi circa 200 miljoen euro in de export naar deze landen. Daarna zullen met name de activiteiten in Oekraïne flink kunnen toenemen.
Vacatures
Accountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisIn Nederland zelf profiteren vooral cafés, supermarkten en elektronicazaken. Dat blijkt uit deel twee van EK-nomie 2012, een omvangrijk onderzoek van de ING naar de economische impact van het Europees Kampioenschap.
Naast de groei van het BBP levert het EK gemiddeld 50.000 meer banen op in Oekraïne en 30.000 banen in Polen. Het gunstige effect komt maar voor 14 procent voort uit extra, direct met het toernooi verbonden uitgaven en inkomsten. 78 procent komt voort uit vervroegde investeringen in wegen, rails en vlieghavens. Deze dragen bij aan een snelle, duurzame verhoging van de productie en productiviteit in beide landen.
Beter imago
Polen en Oekraïne behoren tot de opkomende landen van Europa. In de komende tien jaar wordt voor Polen een economische groei van gemiddeld 3,5 procent per jaar verwacht. In Oekraïne is dit zelfs 5 procent per jaar. Een geslaagd toernooi levert een gunstiger imago op, waardoor buitenlandse ondernemers – naast de grotere bedrijven ook MKB-ondernemers - meer belangstelling zullen krijgen om actief te worden in het land.
Voetbal slaat een mooie brug naar het zaken doen, aldus de onderzoekers. Polen ligt dichterbij en wordt daarom ook al gemakkelijker bereisd. Oekraïne ligt veel verder weg en is ook een veel minder bekend land. De aanleg van wegen voor het EK leidt tot een blijvende ontsluiting van transportroutes waardoor meer producten uit Oekraïne en Polen tegen lagere kosten hun weg zullen vinden naar de EU. Vanuit Oekraïne kunnen ook omringende landen worden bediend. Vaak betreft dat eveneens snel groeiende economieën. Zo wordt de handelsrelatie Turkije – Oekraïne steeds belangrijker.
Toeristen
Tijdens het toernooi verwacht men 1,4 miljoen EK-toeristen. Ongeveer 800.000 in Polen en een kleine 600.000 in Oekraïne. Dit jaar zullen de netto verdiensten aan inkomende voetbalsupporters in Polen 200 miljoen en in Oekraïne ca. 150 miljoen euro bedragen. Uitgaande van een geslaagd verblijf van de voetbalfans in beide landen leidt dat tot een grotere toekomstige stroom van toeristen. In Polen verwacht men na het EK een inkomstenstroom van toeristen die 0,5 miljard euro hoger ligt dan zonder EK.
Duitsland verdient het meest
Het land dat het meest aan het toernooi verdient na Polen en Oekraïne is Duitsland, als belangrijkste handelspartner. Maar ook Nederland scoort redelijk. Het Duitse succes is gebaseerd op de levering van de benodigde hoogwaardige kwaliteitsmachines, transportmiddelen andere industriële producten en consumenten elektronica. Daarnaast speelt het land een belangrijke rol in de bouw en de zakelijke dienstverlening.
Nederlandse bedrijven verdienen circa 200 miljoen euro voor en tijdens het toernooi. De Nederlandse inbreng bestaat onder andere uit de levering van gloeilampen ten behoeve van de stadions, de grasmat in het stadion in Warschau, bouwtechnische voorzieningen in de stadions, machines en transportmiddelen, beveiligingspoortjes, adviesverlening ten behoeve van de veiligheid en logistieke processen. Uiteraard profiteren ook de reiswereld en de uitbaters van de Oranje-camping.
Nederland:
Een groot voetbaltoernooi betekent in ons land krimp voor de bouwsector en lagere omzetten voor restaurants. Juist in de drukke bouwmaand juni is een relatief groot gedeelte van het personeelsbestand minder productief en op wedstrijddagen van Oranje zijn restaurants nagenoeg leeg. Supermarkten, cafés en elektronicazaken zien hun omzetten juist wel stijgen. Elektronicazaken kunnen een omzetstijging van 7 procent verwachten en een wedstrijd van Oranje betekent een extra omzet van €10 miljoen voor supermarkten.
Voor de cafés is het van belang dat het Nederlands elftal de poulefase doorkomt. Vanaf dat moment komen er meer klanten kijken. Ook de gezondheidszorg merkt de effecten. De WK-kwartfinale Nederland-Brazilië in 2010 was de op een na drukste dag voor ambulancezorg. Dit zorgde voor een toename van de ambulancekosten van €330.000,- op die speeldag.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid