Gregorius Nekschot zet kabinetssucces in de schaduw
Beschaafde heren doen dat eigenlijk niet, maar Wouter Bos moet vrijdag in alle stilte toch even zijn collega Ernst Hirsch Balin hebben vervloekt. In alle stilte was er in de boezem van het kabinet een pr-offensief bedacht om in ieder geval iets te doen tegen de dramatische beeldvorming van het kabinet Balkenende 4. Met een groot gebaar zou premier Balkenende vandaag in De Telegraaf de economische successtory van zijn kabinet wereldkundig te maken. Andere ministers zouden dat in andere media ondersteunen. So far, so good, tot bekend werd dat politieke tekenaar Gregorius Nekschot dinsdag was opgepakt door de Amsterdamse politie wegens smaad en belediging. Gezaghebbende commentatoren en publiekshelden als Hans Teeuwen lieten geen spaan meer heel van het kabinet. Weg successtory.
Een frontale aanval op het vrije woord, was vandaag de overheersende mening in de media. Gisteravond hadden de tv-rubrieken al uitgebreid mogen schieten op de arrestatie van de politieke tekenaar. De uitleg van justitieminister Hirsch Balin klonk plausibel, maar was zo zonder empathie en begrip voor alle weerstand dat het kabinet vandaag weer volop negatief in de spotlights stond. Een ‘horrorscenario’ voor de communicatiestrategen op de diverse departementen die gaarne juist dit weekend deze boodschap via premier Balkenende willen spinnen. ‘We doen het internationaal gezien geweldig, de werkloosheid is historisch laag en het inkomensniveau behoort tot het hoogste in Europa. Bovendien zijn de mensen tevreden over de gezondheidszorg en andere publieke voorzieningen.’
Balkenende wilde ook de aanval openen op de Nederlandse klaagcultuur. ‘Ik heb het gehad met het negativisme. Jezelf de put in praten.' Maar in feite ging het publieke debat vandaag op alle weblog’s en in de media over de arrestatie van de omstreden tekenaar. Zowel linkse als rechtse ‘opinion-leaders’ bekritiseerden de arrestatie van de onder pseudoniem werkende Gregorius Nekschot. Juridisch wellicht uit te leggen door de minister en het OM, maar voor veel gezaghebbende politieke commentatoren een rechtstreekse aanval op de persvrijheid en vrijheid van meninguiting. Probeer daar dan als kabinet maar eens tegen in te gaan, zeker als columnisten als Theodor Holman en Syp Wynia in de ‘overdrive’ gaan en Hans Teeuwen zowel op NOVA als Geen Stijl airplay krijgt om de minister in de flank aan te vallen.
Syp Wynia (Elsevier): ‘Minister Ernst Hirsch Ballin prees het optreden van zijn ambtenaren. De minister heeft er kennelijk alles voor over om de Nederlandse vrijheden in te perken en is niet eens te beroerd – getuige zijn afgeblazen brief – om er op te wijzen dat die inperkingen nodig met het oog op de komst van de islam naar Nederland. Hirsch Ballin wijkt niet alleen voor de druk van de islam, hij grijpt de druk van intolerante moslims aan om zijn eigen zin door te drukken.’
Komende dinsdag zal een gelegenheidscoalitie van PVV, VVD, SP en D66 de minister van justitie gaan bevragen over het oppakken van de politieke tekenaar. Zou de minister begrijpen dat een koele juridische analyse de discussie alleen maar verder aanwakkert? Zou er iets van empathie en begrip voor alle kritiek mogen doorklinken in het betoog van de minister?
Vacatures
Accountmanager
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaDe kwestie-Nekschot lijkt namelijk een katalysator te worden in het debat over de aanval op het inperken van vrijheden in Nederland contra de moeizame integratie van moslims. Het gaat al lang niet meer om de tekeningen van Nekschot alleen. Dan mag je het internationaal nog zo goed doen, blijkbaar zijn er diepe open zenuwen in de Nederlandse samenleving geraakt. Het zijn zware dagen voor de collega’s die het kabinetsbeleid mogen communiceren.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid