Overslaan en naar de inhoud gaan

De logica van onlogische doelstellingen 2012

In deze tijd van het jaar kijken ondernemers terug op hun resultaten van 2011. Wat is er bereikt met alle strategische plannen? Voor…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Ondernemersvertrouwen.
Periodiek wordt het ondernemersvertrouwen gepeild. Wat verwachten de ondernemers van hun omzetten? En hoe verhoud zich dat tot de werkelijke situatie met (bijvoorbeeld) het bruto binnenlands product (Bbp%). Deze grafiek laat zien dat dit wel een heel grillig verloop kent. Een op en neer stuiterende lijn in het ondernemersvertrouwen.

Deze is te vergelijken met de sentimenten op de AEX. Op de beurs geldt immers ook dat koersen grotendeels door sentimenten bepaald worden. En sentimenten worden beïnvloed door berichten die het vertrouwen voeden of ondermijnen. Interessant in de grafiek is te constateren dat het sentiment dikwijls in diepe treurnis zat terwijl de Bbp lijn weer opkrabbelde uit de crisisperiode 2008/2009. In het 3e kwartaal 2011 staat de vertrouwensmeter weer op min 1,5. En dan is te voorspellen dat dit in het vierde kwartaal met alle signalen over de dreigende Eurocrisis en dalende ratings niet veel beter zal zijn.

Doelen stellen en planmatig bezig zijn.
Waarom doen ondernemers dat? Misschien wel omdat ze dat gewend zijn. Ze hebben het zo geleerd. Maar als je doet wat je altijd gedaan hebt, krijg je wat je altijd gekregen hebt. Nieuwe successen en vooruitgang worden geboekt als men gebaande paden verlaat. Wanneer de ondernemer oog heeft voor maatschappelijke veranderingen, andere klantbehoeften en nieuwe marktkansen ziet. Ondernemers beseffen dat het bij het opstellen van ondernemersplannen en doelen niet gaat om de gewenste cijfers en inhoud, maar juist om het proces er mee bezig te zijn.

Het ondernemingsmodel.

Het geijkte model kennen we. De ondernemer start vanuit een visie. Een idee over maatschappelijke ontwikkelingen en zijn plaatst in die ontwikkelingen een winstgevende activiteit te hebben. Als hij zijn reden van bestaan heeft vastgesteld dan stelt hij doelen. Zijn missie. Concrete targets vertaald in een meetbaar eindresultaat. Hij bepaalt zijn strategie in een beleidsplan. Welke wegen gaan er naar Rome. Welke weg kiest hij? Hoe gaat hij zich positioneren in de markt? Hoe gaat hij met de concurrenten om? En op basis van deze inzichten richt hij de bedrijfsprocessen in. Hij organiseert zijn bedrijf. Hij zet de 4 M’s in. (middelen, management, mensen en methoden).

En dan begint er een nieuw jaar.
Als je doelen stelt die te gemakkelijk en haalbaar zijn ga je achterover leunen. Beter is het om de lat wat hoger te leggen. Een uitdaging aan te gaan. Je onderneming en medewerkers te prikkelen. Lees bijvoorbeeld nog eens het artikel over . In het boek van Collins over Good to Great beschrijft hij de Big Hairy Audacious Goals. Gedurfde doelen. Zoals JF.Kennedy destijds zei; We gaan naar de maan. Vervolgens verklaart iedereen het plan voor onrealistisch, maar de focus is er. Dan worden zelfs onbereikbaar geachte doelen realistisch. Plannen en doelen zijn er dan om richting te geven en zo nodig bij te stellen. Succes met uw voornmens voor 2012.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al abonnee? Log hier in