‘Nasynchronisatie in reclame schrikt klanten af’
Debby Damen, communicatie- en informatiewetenschappen aan de Tilburg University, onderzocht voor haar afstuderen het effect van nasynchronisatie op de houding van de kijker ten opzichte van de authenticiteit van de reclame en de woordvoerder daarin, de houding ten opzichte van de reclame en het merk, en het effect op de koopintentie.
Wat blijkt?
Vacatures
Senior communicatie adviseur / Woordvoerder
Ministerie van Klimaat en Groene GroeiContentredacteur
Provincie UtrechtConcern communicatieadviseur
Gemeente AltenaNasynchronisatie in reclame heeft een negatief effect op de houding van de kijker ten opzichte van zowel de reclame als het gepresenteerde merk. Ook de bereidheid om het product te kopen lijdt eronder.
Hoewel algemeen bekend is dat nasynchronisatie negatief wordt gewaardeerd door de kijker, wordt het toch nog vaak toegepast in Europese reclames. Het effect daarvan op de potentiële klant is echter nog niet onderzocht, meldt Tilburg University.
61 proefpersonen
Damen zette een Engelstalige reclame om in een Nederlandstalige, nagesynchroniseerde variant. 61 proefpersonen kregen of drie originele en een nagesynchroniseerde variant te zien, of vier originele reclames. Vervolgens beantwoordden ze enkele vragen.
De nagesynchroniseerde reclame en de woordvoerder/ster in die reclame werden als onbetrouwbaar, incompetent, onnatuurlijk en niet authentiek beschouwd.
Dat resulteerde in een negatieve houding ten opzichte van zowel de reclame als het merk in die reclame.
De proefpersonen wilden de nagesynchroniseerde reclame niet vaker zien en vonden die saai en irritant.
De negatieve merkattitude resulteerde ook in een negatieve koopintentie: de proefpersonen waren minder bereid om het product aan te schaffen, uit te proberen of aan te raden.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid