Meest besproken commercials: We love them, we hate them
Sinds eind jaren ’60 van vorige eeuw worden we al geconfronteerd met reclames op onze beeldbuis. Waar in eerste instantie een hoop verzet was in ons land raakten we meer en meer gewend aan onderbreking en constante verleiding. Want dat is het, het verleiden van de consument. Koop mij, koop mij! Maar wat vindt de consument nu eigenlijk van deze reclames?
Dat het verkrijgen en behouden van aandacht essentieel is blijkt uit het eerste STER-blok. Geen toeval dat het eerste STER-blok startte met een reclame om de krantenlezer wijzen op het feit dat we het papieren nieuws vooral niet moesten vergeten. Vandaag de dag kunnen we niet anders dan concluderen dat deze aandacht nog moeilijk is te verkrijgen.
Vacatures
Accountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager
SpottaDagelijks wordt onderzoek gedaan naar de effectiviteit van verschillende uitingen. Wordt er echter iets met deze informatie gedaan? Weet men wat we van de reclames vinden? Aan de hand van door Buzzcapture geleverde data worden in onderstaande grafiek een selectie van de online meest besproken reclames getoond.
We hate them
Wat we direct zien is dat met name Media Markt online zeer negatief wordt beoordeeld. Verrassend is het niet want eind vorig jaar bleek al dat de hoofdpersoon in deze spotjes, Arie Koomen, de meest irritante BN-er werd gevonden. Met minder bekende personen maar bijna net zo negatief worden de spotjes van Carglass gevonden. Het lijkt een sympathiek gebaar om de echte monteurs als acteurs in te zetten maar erg gewaardeerd lijkt het niet te worden. Ook de C1000 heeft het online zwaar te verduren echter wordt dit de laatste tijd iets goedgemaakt door de introductie van Nick en Simon.
We love them
Heineken krijgt online lovende reacties. Met de keuze om de merken Heineken en Jillz specifiek op een bepaalde sexe te richten en humoristisch over de kop door te voeren zorgt men voor waardering en bereik. Ook Albert Heijn heeft de lachers op de hand met de koddige supermarktmanager. Net als voor de eerste merken is er nauwelijks sprake van negativiteit.
Effect
Wat bezielt deze organisaties om bij negatieve reacties door te gaan met vergelijkbare spotjes of een zelfde campagne? Is negatieve aandacht ook aandacht? Door online reacties te monitoren is het mogelijk tijdig in te spelen op teneur. In een wereld van online netwerken is elke mening van directe invloed op het imago. Tweets zijn veelzeggend: "Dit is mijn winkel niet, vriend. Ik ga de #MediaMarkt boycotten tot die vreselijke Arie Koomen vd buis is verdwenen".
Reclame draagt zodoende ook bij aan het verliezen van klanten.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid