Advies aan BZ: overheid moet terughoudend communiceren
Dat meldt Binnenlands Bestuur. Autoriteiten als burgemeesters, wethouder en politiechefs dienen zich zoveel mogelijk te houden aan de basisregel: ‘geen communicatie, tenzij’. Alleen bij schokkende gebeurtenissen en crises (‘trigger events’) moet de overheid zich wat actiever opstellen. Dan hebben burgers wel behoefte aan het uiten van emoties en aan ‘houvast, aan bekrachtigende of verzekerende signalen’ uit de mond van hooggeplaatste gezagsdragers.
Ze hebben hun bevindingen gebundeld in het rapport ‘Schaken op verschillende borden - evidencebased strategieën voor communicatie over overlast en verloedering, maatschappelijke onrust, polarisatie en radicalisering’, een onderzoek naar de (on)mogelijkheden, dat na de regeringswisseling uiteindelijk is uitgebracht onder supervisie van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Volgens de onderzoekers is overheidscommunicatie ‘al gauw te veel’. Praten over een probleem maakt de perceptie van dat probleem soms alleen maar groter. Ze geven het bekende voorbeeld uit de criminologie: als mensen ergens veel politieagenten zien, is de eerste reactie ‘Het zal hier wel onveilig zijn’.
Vacatures
Accountmanager
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
Spotta
Lees het hele artikel bij Binnenlands Bestuur
Meer over het onderzoek
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid