Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Gogh Museum wil inclusiever worden en vraagt hulp aan Beeldbrekers

Samen met jongvolwassenen met een biculturele achtergrond daagt het museum zichzelf uit om relevant te blijven voor iedereen.
Van Gogh Museum wil inclusiever worden en vraagt hulp aan Beeldbrekers
Van Gogh Museum wil inclusiever worden en vraagt hulp aan Beeldbrekers
Van Gogh Museum wil inclusiever worden en vraagt hulp aan Beeldbrekers
Van Gogh Museum wil inclusiever worden en vraagt hulp aan Beeldbrekers

Het Van Gogh Museum presenteert de Beeldbrekers. Dit is volgens het museum een groep jongvolwassenen met een biculturele achtergrond die hun perspectieven en expertises inzetten om het Van Gogh Museum inclusiever te maken en relevant te houden voor iedereen. Het initiatief gaat gepaard met een campagne, ontwikkeld door Veryrare Agency, waarin de Beeldbrekers zichzelf en hun connectie met Van Gogh tonen.

related partner content for mobile comes here

Van Gogh Museum wil inclusiever worden en vraagt hulp aan Beeldbrekers

Zichzelf uitdagen

Samen met de jongeren wil het het museum programma’s, evenementen en samenwerkingen realiseren die aansluiting vinden bij de interesses van jongvolwassenen, gerepresenteerd door de Beeldbrekers. Het Van Gogh Museum zegt ernaar te streven een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt. 

'Ik merk dat veel jongvolwassenen niet snel in aanraking komen met kunst en musea. Zij vinden het “saai” of ingewikkeld, terwijl dat helemaal niet zo is! Ik wil anderen ook de kracht van kunst en creativiteit laten ervaren en heb een heleboel ideeën hoe we dat kunnen bereiken. Met de Beeldbrekers krijg ik de kans om deze uit te werken.'

Beeldbreker Jaouad Chentouf

Samen creëren

Verder laat het Van Gogh Museum weten dat het met het in 2016 gestarte traject Van Gogh verbindt onderzoekt hoe het museum relevant kan zijn en blijven voor Amsterdamse jongvolwassenen met een biculturele achtergrond. De culturele instelling benadrukt daarbij dat de eerste en belangrijkst geleerde lessen waren dat het belangrijk is om samen mét de doelgroep te creëren, en niet alleen vóór hen. Dit inzicht bracht het Van Gogh Museum ertoe om de groep jongvolwassenen, die al langer als denktank betrokken was bij Van Gogh Verbindt, te vragen zich voor langere tijd in te zetten voor het museum. 

‘Wanneer we elkaar als mens opzoeken vanuit onze overeenkomsten, kun je vanuit daar elkaars verschillen leren omarmen. Ik hoop dat ik meer jongeren naar het museum kan krijgen, want het is een plek waar je je talenten kunt ontwikkelen. Misschien loopt de nieuwe Van Gogh wel ergens rond in Amsterdam Nieuw-West!’

Beeldbreker Yassin Tallih

Openbreken

De Beeldbrekers zijn een groep jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar oud en hebben volgens het Amsterdamse museum allemaal affiniteit met de culturele sector en een intrinsieke motivatie om deze sector diverser te maken, zodat ze met hun kunst ook andere jongvolwassenen raken en vice versa.

'Ik hoop jongeren zoals ik een plek en stem te geven in het Van Gogh Museum, zodat zij de waarde en het belang van kunst en musea kunnen ervaren op een manier die bij hen past. Wij zijn de toekomst, dus daarom is het belangrijk dat het museum met ons Beeldbrekers in gesprek is.'

Beeldbreker Carmène Margarita

Bestaande beelden openbreken

De Beeldbrekers geven aan de naam zelf gekozen. De overtuiging daarbij is dat er eerst bestaande beelden belicht en opengebroken moeten worden voordat er nieuwe beelden over kunst, musea en bezoekers gecreëerd kunnen worden. Zo willen de biculturele jongeren de beeldvorming over en van museumbezoekers, museummedewerkers en mede-jongvolwassenen openbreken en hen een spiegel voorhouden over de toegankelijkheid van musea en de heersende opvatting over voor wie een museumbezoek relevant of interessant is.

Collectiepresentatie

De eerste groep Beeldbrekers is van start gegaan en gaat in deze samenstelling door tot juni 2021. Het museum zegt ieder jaar nieuwe Beeldbrekers te willen werven. 

Vanaf 7 oktober is de tijdelijke collectiepresentatie Grillige Groei te zien, gemaakt door vier van de Beeldbrekers.

Lees ook: Creativiteit begint met inclusieve leiders

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in