Waar zijn de Nederlanders in Unilever?

Decennialang bestond het bestuur van de Brits/Nederlandse multinational Unilever uit twee mannen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Een Nederlander en een Brit. Enige jaren geleden werd het omgegooid en kwam er een einde aan het duale bestuur. Voortaan was er nog maar een figuur verantwoordelijk, want dat konden de analisten en de aandeelhouders tenminste begrijpen.

Patrick Cescau was de eerste man alleen aan de top, nadat Antony Burgmans afzwaaide. Het hoofdkantoor ging ook naar Londen. In Rotterdam (zie foto) zitten nog wat mensen, maar de macht ligt in Londen. De hele bovenste directieverdieping van het kantoor aan het Weena staat deprimerend leeg.

Vandaag kondigde Unilever aan dat ook de laatste Nederlander uit het bestuur verdwijnt. De laatste jaren is er werkelijk een uittocht van goede Nederlandse managers bij het concern. Tex Gunning ging naar Vedior. Baptiest Coopmans naar KPN, Gerard Hoetmer naar CSM.

Wat werd er vandaag aangekondigd?

Bestuurder Vindi Banga van Unilever krijgt een zwaardere portefeuille. Hij is al president van de divisie voedingsmiddelen en wordt nu ook verantwoordelijk voor de divisie huishoudelijke en persoonlijke verzorging.

De Indiër (53) werkt sinds 1977 bij Unilever en wordt door sommigen beschouwd als mogelijke opvolger van topman Patrick Cescau. De Fransman wordt in september zestig. Bronnen rond Unilever zeiden tegen persbureau Reuters dat de taakverzwaring van Banga kan worden gezien als een eerste voordracht als 'kroonprins'

De verzwaring van de Banga's portefeuille volgt op het vertrek van Kees van der Graaf als president van de divisie Europa en van Ralph Kugler, president huishoudelijke en persoonlijke verzorging. Beiden gaan met pensioen. Met Van der Graaf verdwijnt dus de laatste Nederlander uit de top van het concern.

De divisie Europa wordt opgedeeld. Centraal en Oost-Europa worden ondergebracht bij de divisie Azië/Afrika, die wordt geleid door bestuurder Harish Manwani. West-Europa komt onder Doug Baillie te vallen, nu nog de topman bij dochteronderneming Hindustan Unilever.

Na het vertrek van Van der Graaf en Kugler bestaat het dagelijks bestuur in het Engelse Unilever House (tweede foto) uit drie Amerikanen, twee Indiërs, een Fransman en een Zimbabwaan.

Het is een schande.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie