Wat als de premier een marketeer was?

Gisteren was het dan zover! De dag dat Nederland te horen kreeg dat de koopkracht er een 0,5 procent op vooruit zal gaan. En zo wordt koopkracht door de overheid ingezet als marketingterm om het volk goed te stemmen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Koopkrachtstijging klinkt namelijk lekker richting het volk om verder door te gaan op de ingeslagen weg.

Maar wat als de premier nou werkelijk een marketeer was?
Dan zou de term "deeleconomie" veranderd zijn in "creatie economie". Het moment dat politiek Den Haag de term "deeleconomie" zou zien, zouden ze denken: "STOP! Dit is gecreëerd door het volk en voor het volk, hier willen en mogen wij niet direct in meedelen. Dat is pas een koopkrachtstimulans. Sterker, wij gaan mensen stimuleren om zelf innovatief om te gaan met de mogelijkheden die er momenteel zijn, we gaan het ze makkelijk maken en daar gaan wij als overheid dan vanzelf de vruchten van plukken".


Ik schrijf dit na mijn weekendje Dublin, vanavond komt mijn buurvrouw terug uit Stockholm en een vriend begaf zich het weekend in Lissabon. Tripjes die mede mogelijk gemaakt werden door het International Broadcast Convention (IBC) in de RAI. Één keer per jaar is de RAI namelijk de grote internationale trekpleister waar duizenden buitenlanders op af komen.

Hotels weten dit en vragen al snel €400,- voor een nachtje logeren, voor een gewone kamer. Zo´n hoog bedrag dat zakelijke mensen tegenwoordig ook massaal de optie kiezen voor Airbnb. Van de verdiensten hieruit gaan de mensen meer uitgeven en de economie stimuleren. Ik ging er dus van naar Dublin op bezoek bij een vriend. En zo zorgt Airbnb (maar ook Snappcar, Uber-pop, etc.) ervoor dat mensen weer uitgeven in een reisje, verbouwing of extra kunnen aflossen. En uiteindelijk wordt je dus gestimuleerd om creatief te zijn en ondernemend te denken. 

Terwijl gevestigde bedrijven gedwongen worden om service, prijs en kwaliteit weer eens goed aan te scherpen en mee te innoveren. 

De knop waar het misgaat is vaak niet de knop waar je aan moet draaien
De politiek, een machine die moeilijk creatief kan denken, zag de term "deeleconomie" en dacht  "hoe kunnen wij hier maximaal aan mee verdienen". In deze tijd van crises worden alle ABC-tjes toegepast door de overheid om er alles aan te doen om de economie te stimuleren en zoveel mogelijk geld binnen te harken voor de staatskas. Niet meer sparen (rentes omlaag onder het motto: uitgeven mensen!), makkelijker ontslagrecht, hogere accijnzen op benzine, en invoering oldtimer wegenbelasting. Met de reden dat dit in de economie gepompt kan worden. Er worden formulieren en regels in het leven geroepen voor Airbnb die onnavolgbaar zijn en ervoor zorgen dat je je appartement bijna niet meer wilt verhuren. De overheid en gemeente acteren vanuit angst dat zij net dat beetje belasting mislopen. 

Resultaat
Buiten de standaard stroom toeristen zorgt Airbnb ook voor een extra stroom toeristen die veel uitgeven in je stad (en land). Misschien wordt er toeristenbelasting misgelopen, maar dit weegt niet op tegen de economische stimulans die het schept. Het zou een gemis zijn als deze inkomsten wegvielen. Mensen en bedrijven gaan net over de grens tanken, minder inkomsten dus aan het einde van de streep en de wegenbelasting op auto&;s ouder dan 25 jaar heeft ervoor gezorgd dat er massaal oldtimers worden afgevoerd naar het buitenland. 

Creatie economie
Iedereen spreekt dus van deeleconomie, maar laten we het vanaf nu creatie economie noemen. In de creatie economie beantwoord de overheid vanaf nu de klaagzang van de "gedupeerde" bedrijven met de simpele mededeling dat ze zelf verzaakt hebben te innoveren.
Want waarom kan een TCA de prijs/kwaliteit niet zo ver optimaliseren dat de consument niet om hun heen kan? Of een hotelketen die zelf appartementen gaat aanbieden met hotel service?
Als de overheid iedereen nou zou stimuleren om voor €1000,- per jaar zelf op te halen met creatief ondernemerschap. Hier zelf 20% belasting over vordert. Dan neemt de koopkracht pas toe en de overheid zal gegarandeerd meer binnen krijgen.

En deeleconomie dan
In een documentaire van zo´n 15 jaar geleden zag ik al hoe arme mensen in New York een bed deelden om kosten te besparen. De één werkte s´nachts de ander overdag, over deeleconomie gesproken. En dat zonder tussenkomst van een app.
 

Gideon Tailleur is freelance marketeer met focus op omnichannel (staat open voor nieuwe opdrachten) en is oprichter . Twitter:

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie