Turkse lira krijgt eigen logo: rel met Armenië op komst?

De Turkse Centrale Bank presenteerde op 1 maart een eigen teken voor de lira, de nationale munt van Turkije. Het symbool voor de Turkse lira is de letter t met een dubbele opgaande streep. Dit teken lijkt echter ongekend veel op het symbool van de Armeense dram, maar dan omgekeerd. Naast de verwarring die dit (in de regio) kan opleveren, zal Armenië hier ook gezien de onderlinge spanningen met Turkije niet echt blij mee zijn…

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het symbool voor de Turkse lira verbeeldt een anker, een veilige haven en benadrukt de internationale groeiambities van Turkije. Het nieuwe teken zal naar verwachting uiterst kritisch worden ontvangen in Armenië. Als je het symbool van de Armeense dram naast het symbool voor de lira legt, wordt de gelijkenis direct duidelijk. Het is bijna hetzelfde teken - maar dan 180 graden gedraaid.

Spanningen Turkije – Armenië
De relatie tussen Turkije en Armenië staat al bijna 100 jaar onder druk. Het geschil gaat terug tot 1915. De afbrokkeling van het Ottomaanse Rijk leidde destijds tot een opstand van de zogenaamde ‘Jonge Turken’. Zij wilden de inwoners binnen de grenzen van het huidige Turkije onder één, islamitische cultuur brengen. De christelijke Armeniërs zaten daarbij in de weg en werden verdreven. Van veel van hen is nooit meer iets vernomen.

Turkije en Armenië ondertekenden in 2009 een protocol waarmee een einde zou moeten komen aan de jarenlange onderlinge spanningen als gevolg van deze kwestie. Het protocol moet evenwel nog door de parlementen van beide landen geratificeerd worden en de relatie is nog steeds bijzonder koel te noemen. Daarom zal deze stap van de Turkse overheid door de Armeniërs gezien kunnen worden als een nieuwe provocatie.

Nog meer kritiek
Overigens is er ook kritiek uit eigen land. Naast de gelijkenis met de Armeense dram zou het symbool ook lijken op de tweede voorletter van de Turkse premier Recep Erdogan: Tayyip. Volgens een van de grootste oppositiepartijen is hiermee opnieuw bewezen dat premier Erdogan in alle opzichten verheerlijkt wil worden.

Terechte kritiek of niet, de tijd zal uitwijzen of het symbool een bijdrage gaat leveren aan de Turkse aspiraties om zich tot een toonaangevend land in de regio te ontwikkelen.

Dit is een posting van Theo Visser, partner en consultant van , adviesbureau op het gebied van Intellectueel Eigendom.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie