In het rapport zijn alle overheidsaanvragen van de eerste zes maanden van 2013 te zien. Hierin is informatie te vinden over:
- Welke landen data hebben opgevraagd over Facebook gebruikers
- Het aantal data-aanvragen van die genoemde landen
- Het aantal gebruikers waarover data is opgevraagd
- Het percentage waarin Facebook aan deze aanvragen gehoor heeft gegeven.
Facebook is van mening dat dat overheden een verantwoordelijk hebben om mensen te beschermen. Dit moet echter wel op een transparante manier gebeuren. Transparantie en publieke veiligheid sluiten elkaar niet uit. Facebook brengt dit rapport uit om er zeker van te zijn dat de gebruikers de aard en de omvang van deze aanvragen begrijpen. Ook wil het sociale netwerk wijzen op de strikte regels en processen die worden ingezet bij het in behandeling nemen van deze aanvragen.
Facebook: ‘We onderwerpen iedere aanvraag zeer nauwkeurig aan onze eigen voorwaarden en aan de wetten, en verwachten voor ieder verzoek een uitgebreide beschrijving van de wettelijke en feitelijke grondslag van het verzoek.
‘We vechten veel van deze verzoeken aan, weigeren wanneer we op wettelijke onregelmatigheden stuiten en vragen om meer informatie als een verzoek vaag of te breed is. Als we genoodzaakt zijn om te voldoen aan een verzoek delen we vaak alleen de meest basale informatie, zoals de naam.’
Facebook zegt te blijven pleiten voor meer transparantie rondom de verzoeken en zullen informatie over deze verzoeken blijven delen.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!