Het rapport Best Global Brands komt dit jaar voor de zesde keer uit en bevat de Top100 merken 'die erin zijn geslaagd ondanks felle concurrentie duurzame prestaties te leveren'.
In de top 10 van de Top100 zien we wederom weinig beweging. Coca-Cola staat nog steeds op één, en ook Microsoft, IBM, GE en Intel behouden hun topplek. De hele lijst staat hier.
Goed, wat zien we verder zoal gebeuren?
Van de Nederlandse merken doet Philips het weer het best. Het merk is het hoogst geklasseerde NL-merk. En de stijging van Philips, van nr. 53 naar nr. 48, is volgens BusinessWeek te danken aan het feit dat het merk zich steeds meer richt op de markten voor gespecialiseerde verlichting en medische apparatuur.
Mede dankzij de campagne 'Sense and Simplicity' heeft het merk binnen de medische sector een duidelijke identiteit gekregen. Het afgelopen jaar is Philips zich blijven richten op het hoofdmerk en is de nadruk bij productmerken zoals Norelco en Sonicare steeds meer op de naam Philips komen te liggen.
ING doet het ook aardig, vooral door ING Direct. 'De eenvoudige 'no-nonsense'-benadering van ING (nr. 85) is populair gebleken voor een groot aantal financiële basisproducten. Een van de grootste uitdagingen voor het merk is het behouden van deze perceptie van eenvoud naarmate het productaanbod complexer wordt.'
Het merk Shell (nr. 89) wist zijn positie min of meer te handhaven, maar Heineken heeft zijn 100e positie van vorig jaar op de ranglijst op moeten geven.
Google (nr. 24) heeft dankzij de strategie 'do no evil' een merkwaardegroei van 46% gerealiseerd.
Internetbedrijven stijgen snel. eBay (nr. 47) is als merk met 18% gestegen en is de op twee na snelste stijger van dit jaar.
Starbucks (nr. 91), neemt met een waardevermeerdering van 20% de tweede plaats in op de lijst van snelle groeiers. Dit succes is volgens de opstellers van de lijst te danken aan de koppeling van het merk aan kwaliteitssnacks en een uitbreiding van het aanbod met onder andere muziek en publicaties.
Er zijn ook verliezers.
Door de groei van grote retailers is het marktaandeel van traditionele merkkleding zoals Gap (nr. 52) geslonken.
Gap heeft de meeste merkwaarde verspeeld (22%), doordat het bedrijf het imago van het merk niet duidelijk heeft weten te positioneren. Hierdoor is het merk minder effectief geweest in het verkopen van kleding en is de stabiliteit op langere termijn in gevaar gekomen.
Ford (nr. 30) blijft verlies lijden op iedere verkochte auto, en ook het merk wordt ieder jaar minder waard. De Amerikaanse achtergrond van het merk Ford (waarvan de waarde dit jaar met 16% is gedaald) is geen afdoende argument om de concurrentie van Japanse en Duitse autofabrikanten te neutraliseren.
Kodak (nr. 70) is dit jaar met 12% gedaald. Het bedrijf heeft moedige pogingen gedaan om mee te doen op de digitale markt, maar de concurrentie is fel en de marges in vergelijking met de films en fotorolletjes van Kodak zo klein dat de waarde van het merk blijft afnemen.
De waarde van de merken werd bepaald volgens de methode die Interbrand bijna twintig jaar geleden heeft ontwikkeld en sindsdien heeft gebruikt om de waarde van meer dan vierduizend merken vast te stellen.
De waarde van een merk wordt uitgedrukt als de netto-inkomsten die het merk naar verwachting zal hebben gegenereerd tussen 1 juli 2005 en 30 juni 2006.
Om voor de lijst in aanmerking te komen, moet een merk ten minste 2,7 miljard dollar waard zijn, ongeveer eenderde van de inkomsten buiten het eigen land genereren, vrij beschikbare marketing en financiële gegevens hebben, en bekend zijn bij een breder publiek dan alleen de directe klantenkring.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!