Wijnschrijver Hubrecht Duijker riep recent op tot afschaffing van de extra accijns op mousserende wijnen – wijnen met bubbels dus: champagne, prosecco, cava, sekt etc... Per honderd liter wijn met koolzuurgas moet naast btw, nog eens 240 euro accijns worden betaald. Voor wijnen zonder bubbels is dat maar 70 euro per honderd liter. Dit is de reden dat veel flessen champagne en andere bubbels onevenredig duur zijn.
Duijker en Bythegrape.com vinden dat deze extra accijnsheffing volstrekt achterhaald is: "Omdat generaties geleden alleen de welgestelden dure champagnes nuttigden, kon de staat deze luxewijn extra belasten. Maar tegenwoordig is de schuimwijn volledig gedemocratiseerd. Kijk naar het succes van prosecco." Ze zijn daarom een actie begonnen om de bubbeltax opnieuw op de politieke agenda te krijgen. Bij 40.000 steunbetuigingen is dit doel bereikt.
Landelijke belangstelling
Radio 2 besteedde op 2 juni aandacht aan de oproep evenals de Telegraaf. Via Duijker's eigen website, via BytheGrape.com en op Twitter stromen de steunbetuigingen binnen. Je kunt de actie steunen door de petitie hier te tekenen.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!