Voedselmerken aan vooravond van strijd om schermaandeel

'Alleen winstgevende producten met korte omlooptijden blijven op het schap.'

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Die voorspelling doet de Rabobank in het rapport "Food Processors Challenged by Online Growth Dynamics". Het onderzoek heeft betrekking op merkproducten èn private label merken. De veranderingen die online reail zal teweegweegbrengen, kunnen volgens de bank dezelfde orde van grootte hebben als de opkomst van de zelfbedieningssupermarkt en later die van hard discounters en private labels.

"In theorie kan iedere voedingsproducent al zijn producten overal op internet verkopen. Maar de vraag is of ze daar ook goed zichtbaar zijn voor consumenten," zegt John David Roeg, Senior Analist van de Rabobank. Er is heftige concurrentie om een plek op het  computerscherm. De verpakking of de aanprijzing veranderen is niet genoeg. Producten moeten echt &;e-proof&; zijn, wil je als aanbieder kunnen profiteren van de commerciële voordelen van internetretail, want zelfs de populairste producten lopen het risico schermaandeel te verliezen.&;

In de strijd om het schermaandeel, kan nieuwe technologie helpen. Winkeliers kunnen aanbiedingen op maat doen of alternatieve producten voorstellen op basis van de browse- of bestelgedrag, vergelijkingen van klantprofielen en typische patronen in koopgedrag. Rabobank ziet een uitdaging voor met name merkproducenten om consumenten ook online aan zich te binden.

De Rabobank licht drie gebieden uit waarop voedingsbedrijven strategische veranderingen kunnen doorvoeren :

A.    Assortiment.
Pas producten aan om ze &;e-proof&; te maken. FMCG producenten lopen het risico dat hun beste merken worden overgeslagen als consumenten filters gebruiken, bijvoorbeeld om glutenvrije of zoutarme producten te selecteren, en hun producten voldoen niet aan de selectiecriteria. Producenten van B-merken kunnen zich specialiseren in niches zoals gezonde-keuzeproducten. Er zijn ook andere variabelen waarmee filterresultaten te beïnvloeden zijn, bijvoorbeeld slimme prijsstellingen en variatie in verpakkingseenheden.

B.    Nieuwe marketingtechnieken.
Met geavanceerde systemen en procedures kunnen marketeer hun schermaandeel veilig stellen. De nadruk ligt op sterke merken. Denk aan speciale voorwaarden voor promoties of substitutiedeals (om een product als vervanging aan te bevelen of juist te voorkomen dat anderen dat doen) en schermadvertenties waarover leveranciers kunnen onderhandelen met retailers.

C.    Supply chain - nieuwe efficiency.
Online retail brengt voor voedingsproducenten complexiteit met zich mee. Sommige kosten zullen stijgen, zoals voor flexibeler productieruns, terwijl andere kosten juist dalen. Kosten dalen als er minder voorraad hoeft hoeft te worden aangehouden. Ook productontwikkeling kan goedkoper door online nieuwe producten te testen bij een kleine afzetgroep. Tevens kunnen voedingsproducenten profiteren van betere data en voorspellingsmogelijkheden voor het produceren van de juiste hoeveelheden.
 

Voor voedingsproducenten die dit goed doen, liggen er volgens de Rababank grote kansen voor groei. De ruimte in het schap is geen beperkende factor meer, waardoor er een veel lagere drempel is om producten in het assortiment op te nemen. De Rabobank verwacht bovendien dat sommige producenten in staat zullen zijn producten via nieuwe onlineplatforms en -marktplaatsen te verkopen.

"Uiteindelijk ligt het voor de hand dat retailers hun vloeroppervlak en het aantal winkels drastisch zullen beperken," aldus Roeg. "Alleen winstgevende producten met korte omlooptijden blijven op het schap, de rest bestel je straks online."

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie