Nederlandse consumenten kunnen voortaan precies zien waar het vlees op hun bord vandaan komt. Met een QR-code kunnen ze het helemaal traceren tot aan de biologische boer die het geleverd heeft. Commandeur Eko Vlees is het eerste bedrijf dat dit mogelijk maakt. De hele keten – van veeteelt tot slacht, van verwerking tot verkoop – wordt transparant in beeld gebracht.
Van kop tot staart
Consumenten vinden voedselveiligheid steeds belangrijker. Ook willen ze weten waar hun voedsel vandaan komt en of het wel echt biologisch is, zoals wordt beweerd. Dat blijkt voor de vleesverwerkende industrie, ook voor de biologische, vaak nog een probleem. Doordat Commandeur van kop tot staart alles zelf produceert en verwerkt, kan het bedrijf de consument precies te vertellen wat de toevoegingen zijn en waar het vlees vandaan komt.
Draaivlees
Sommige supermarkten en leveranciers van biologisch vlees hebben al soortgelijke QR-codes op hun verpakking staan, maar vanwege de grootschalige verwerking is het niet mogelijk om de herkomst van het vlees tot aan de boer zelf te herleiden. Ook worden bij draaivlees, zoals gehakt, partijen van meerdere bedrijven gemengd, zodat de herkomst niet meer te achterhalen is. Bij Commandeur kan dat wel, omdat het bedrijf de hele keten in eigen beheer heeft en slechts 30 tot 40 dieren per week slacht.
Eigen website
Dankzij het oormerk van runderen is altijd te herleiden van welke boerderij een dier afkomstig is. Ook tijdens het slachten. Daardoor kan die informatie op de verpakking vermeld worden via een unieke cijfer- of QR-code. Met speciale software kunnen consumenten zien waar het door hun gekochte stukje vlees vandaan komt. Als de biologische boer een eigen website heeft, wordt daar naar doorgelinkt.
Varkensvlees
Op dit moment werkt de QR-code alleen voor het traceren van het biologisch rundvlees. In de loop van dit jaar wordt het systeem uitgebreid naar het biologisch varkens- en lamsvlees. Ook kunnen consumenten dan voedingswaardes, ingrediënten en recepten van het betreffende product inzien.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!