Met versleten wetten in de hand verzet de ‘oude’ economie zich tegen een veranderende wereld waar nieuwe wetten een regels gelden, ongeacht of die al op papier gedrukt zijn. De wet van vandaag kon gisteren al de prullenbak in. Iedereen wil Uber en het komt er hoe dan ook. De vraag is meer: wil je vooroplopen of wacht je op de bezemwagen?
Ondertussen worden her en der toneelstukjes opgevoerd door representanten van de ‘oude’ economie, zogenaamd ter bescherming van ons allemaal. Lees: ter bescherming van ideeën en regels die eerder thuis horen in een ‘zo ging het vroeger’ museum.
Bij ABN Amro is het bestuur al enige tijd de weg kwijt. Een parmantige Jeroen Dijsselbloem roept dat het zo niet langer kan en dreigt de beursgang van de bank uit te stellen, waarop een glibberig mea culpa van de bank volgt. Ach, het mislopen van een ‘lullig tonnetje’ wordt na de beursgang ongetwijfeld dubbel en dwars goed gemaakt.
Dat Jeroentje Griekenland dwingt zich aan de regels te houden terwijl hij ABN Amro oproept zich niet aan gemaakte afspraken te houden; kniesoor die daarop let.
Ondertussen staat de Ster ferm en moedig op de bres voor de wankelende publieke omroepen. Netflix en BNR worden geweigerd als adverteerders omdat dat de belangen van de publieken zou schaden. Erg proactief is het allemaal niet. Ondanks Matthijs van Nieuwkerk draait de wereld bij de NPO niet door.
Bij Neelie Kroes daarentegen tolt de wereld vrolijk door, zij omarmt nieuw en jong en trekt lering uit gemaakte fouten en gemiste kansen. In Buitenhof, gevraagd naar haar standpunt ten aanzien van Uber, herhaalde zij voor de zoveelste keer dat je de nieuwe economie moet omarmen en niet moet bestrijden met regels die opgesteld zijn voor de oude economie. We staan erbij en kijken ernaar, we wachten af. Wachten? Erwin Olaf heeft een filosofische en verfrissende kijk op: ‘Wachten is in feite één van de belangrijkste momenten in het leven. We hebben geleerd de tijd te doden, terwijl we in feite zouden moeten leren de tijd te beleven.’ Pim Milo interviewde hem voor Adformatie 7 van 3 april. Een nieuwe generatie creatieven wacht allang niet meer af, zoals ook te lezen is in dit nummer. Noem ze de kinderen van Neelie: voor hen is er geen Nederland meer, voor hen is er De Wereld (die doordraait).
Dit commentaar staat in Adformatie 7 van 3 april