Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Publieke zenders houden zich niet aan Mediawet’

De publieke omroep zendt te veel verstrooiende programma's uit en voldoet daarmee niet aan de Mediawet, blijkt uit onderzoek van de…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Volgens de eigen rapportages van de publieke omroep voldoet ze aan het programmavoorschrift van 25 procent verstrooiing, maar uit het onderzoek blijkt dat de publieke omroep over 2001 en 2002 te veel programma's als niet-verstrooiend beschouwt. Zo worden sport, kinderprogramma's, een groot deel van het tv-drama (films en series), muziek en praatprogramma's niet als verstrooiend gezien. Dit is in strijd met de wet zoals een analyse van de Mediawet en de parlementaire behandeling laat zien.

related partner content for mobile comes here

Het is ook in strijd met de mening van de kijkers. Uit onderzoek onder 1000 kijkers (uitgevoerd door bureau Intomart GfK) blijkt bijvoorbeeld dat 'popmuziek', 'licht drama' en 'praatprogramma' als 'verstrooiend' worden gezien, terwijl de publieke zenders die categorieën niet op die manier indelen. Ook is volgens de UvA gebleken dat de rapportages van de publieke omroep foute, onsystematische en onverklaarbare coderingen van programma's bevatten.

De Universiteit van Amsterdam concludeert dan ook dat de wijze waarop de programma's door de publieke omroep zelf worden gecodeerd niet transparant is. ‘De toetsing door het Commissariaat voor de Media heeft ertoe geleid dat in 2002 de definitie van verstrooiing is verruimd, maar nog steeds is er op belangrijke onderdelen sprake van een onjuiste interpretatie van de Mediawet door de publieke omroep’, aldus de UvA.

De universiteit heeft dit onderzoek uitgevoerd op verzoek van HMG. Voordat de opdracht aan de universiteit werd gegeven, heeft RTL aan zowel de publieke omroep als het Commissariaat voor de Media gevraagd om medeopdrachtgever te worden. Beide partijen gaven aan daaraan geen behoefte te hebben.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in