Overslaan en naar de inhoud gaan

FNLI: 'Foodwatch heeft het mis'

Naar aanleiding van het rapport 'Kindermarketing: ongereguleerd en onverantwoord', dat Foodwatch maandag 25 februari publiceerde, komt de…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Foodwatch onderbouwt haar aanbevelingen met cijfers uit het 'A Junk-free Childhood'-rapport van de International Association for The Study of Obesity, waaruit zou blijken dat het aantal 'junkfood'-reclames gericht op kinderen gestegen is. Het betreft hier echter een verkeerde interpretatie van de het EU-pledge Monitoringreport 2011, waarin 19 multinationale levensmiddelenfabrikanten hun reclamebeleid uiteenzetten, aldus FNLI.

related partner content for mobile comes here

'Reclame gericht op kinderen met 90 procent afgenomen'
In het Monitoring Report over de EU Pledge, dat is opgesteld door een onafhankelijke instantie, komt men tot een andere conclusie voor de Nederlandse markt: de blootstelling aan reclame voor producten die niet voldoen aan de voedingskundige criteria van de bedrijven is met 90 procent afgenomen in en rond programma's gericht op kinderen onder de 12 jaar. De meting heeft plaatsgevonden over de periodes kwartaal 1-2005 versus kwartaal 1-2011. Wél bleek dat er een verschuiving en een toename van reclame voor deze en gelijkaardige producten heeft plaats gevonden naar andere tijdsblokken. Deze cijfers refereren uitsluitend aan televisiereclame.

Bruto mediabestedingen aan reclame voor kinderen in 2012 met 51 procent gedaald
Uit eigen waarneming van de FNLI, gebaseerd op cijfers van Spot en Nielsen, blijkt voorts dat in Nederland het totaal aan tv-reclames rondom voeding gericht op kinderen tussen 2009 en 2012 is afgenomen. Het totaal aan bruto mediabestedingen aan reclame voor kinderen in 2012 is met 51 procent gedaald ten opzichte van 2009. Het totaal aantal seconden daalde 17 procent.

Zelfregulering werkt
Uit bovenstaande cijfers blijkt onomstotelijk dat de hoeveelheid reclame-uitingen gericht op kinderen tot 12 jaar zeer sterk is afgenomen. De FNLI vindt dus dat de zelfregulering met betrekking tot reclame werkt en is transparant over de evaluatie van de afspraken. De industrie trekt zelf de conclusie dat fabrikanten nog moeite hebben met de definitie van online reclame. De FNLI heeft de intentie nog dit jaar verder invulling aan zelfregulering voor reclame gericht op kinderen via websites en sociale media. Deze stappen zijn reeds ingang gezet door de industrie, daarvoor is geen aanmoediging van Foodwatch nodig, zo meent FNLI.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in