Recessie? Ja hoor, de huismerken groeien weer harder dan de A-merken

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Wie kan zich nog herinneren? Begin jaren ’90 verlaagde Philip Morris de prijs van zijn paradepaardje Marlboro fors. Om de afstand tot de B-merken te verkleinen.

Voor de marketingwereld was dat een enorme schok. Was dit het einde van het A-merk? Maandenlang schreven we er lange epistels over.

Ik interviewde Floris Maljers van Unilever en die keek me meewarig aan. Tijdens elke economische neergang kreeg hij dezelfde vragen voorgelegd.

Het A-merk was niet dood, maar Philip Morris had zich net als vele andere A-merk-aanbieders iets te inhalig getoond. En de prijsafstand ten opzichte van de mindere merken te groot laten worden.

Onder druk van economische neergang vond er een correctie plaats. Het A-merk is ook nu niet dood en zal ook niet dood gaan.

Het is al eerder gezegd: de merken in het midden worden gesqueezed door de A-merken en de premiummerken van de retailers aan de bovenkant en de huismerken en euroshoppermerken aan de onderkant.

Feit is dat de retailers de macht in handen hebben. Zij kopiëren elk succesvol merk meteen en kunnen de toegangsprijs tot het schap bepalen. De grote A-merken kunnen met innovatie en veel reclame nog wat tegenstand bieden, de grijze middelmaat wordt er uitgedrukt.

Goed, waarom dit verhaal?

IRI heeft voor Foodmagazine weer de Merken Top100 gepresenteerd. En weer is het kader: de huismerken winnen en de A-merken verliezen.

Toch zijn de A-merken in de Nederlandse supermarkten vorig jaar met 5 procent in omzet gegroeid. De totale omzet van de supermarkten nam echter in dezelfde periode echter met 7 procent toe. IRI constateert dat de A-merken daarmee opnieuw marktaandeel hebben ingeleverd aan de huismerken van de supermarkten. Zat die groei echter niet vooral in vers? En in kant-en-klaarmaaltijden? Waar de A-merken al helemaal geen rol spelen?

Van de 100 grootste merken zijn er 73 in omzet gegroeid. ‘Dat lijkt een mooi resultaat’, sombert Ronald Laureijsen van IRI Nederland, ‘maar de huismerken zijn wéér harder gegroeid en wisten er weer een procentje omzetaandeel bij te krijgen. Daarbij komt ook nog eens dat de groei bij veel A-merken mede wordt veroorzaakt door gestegen grondstofprijzen, zoals in zuivel, kaas en graan, of door accijnzen.’

Het merk Dr. Oetker komt nieuw binnen in de toptien, ten koste van biermerk Amstel. Dr. Oetker heeft veel succes met zijn pizza’s. Andere A-merken die het opvallend goed doen zijn Beemster, Lipton, Edet, Chocomel en Hak.

Ook enkele tabaksmerken groeien sterk in hun supermarktomzet, zoals Lucky Strike, John Player Special en Pall Mall.

De lijst is gebaseerd op de omzetten in alle Nederlandse supermarkten.

De tien grootste merken in 2008:

Plaats Merk Omzet 2008*
1 Campina 426,1
2 Marlboro 302,1
3 Douwe Egberts 297,9
4 Coca-Cola 247,3
5 Heineken 221,0
6 Friesche Vlag 215,2
7 Unox 197,6
8 Becel 163,8
9 Danone 161,5
10 Dr. Oetker 144,0

* = Omzet in de Nederlandse supermarkten, in miljoenen euro’s

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie