Premium

Het Conservatorium Hotel: 5-sterren werkplek in het Amsterdamse Museumkwartier

Een plek waar zowel gasten als werknemers zich thuis moeten voelen.

Roy Tomassen

Aan de Amsterdamse Van Baerlestraat staat een gebouw dat geschiedenis ademt.. In 1901 gebouwd als onderkomen voor de Rijkspostspaarbank. In 1984 trok het Conservatorium van Amsterdam erin, en in december 2011 opende het Conservatorium Hotel er officieel zijn deuren nadat de Milanese ontwerper Piero Lissoni het gebouw onderwierp aan een grondige verbouwing. Zijn doel was het oorspronkelijke ontwerp herstellen en combineren met modern. De authentieke elementen als de terazzovloeren, houten lambriseringen en de Jugenstiel wandtegels van het oorspronkelijke bankgebouw zijn bij de verbouwing zo veel mogelijk teruggebracht.

baliemedewerkers

Roy Tomassen begon zijn avontuur in 2011 als executive manager. ‘Toen ik hier voor het eerst binnenkwam, viel mijn mond open, zo indrukwekkend vond ik het en dat gevoel heb ik nog steeds iedere ochtend als ik hier binnenstap.’ We nemen plaats in de Lounge, waar een immense glazen uitbouw is gecreëerd. Vanwege de vele zitjes, voelt de grote en hoge ruimte toch gezellig, bijna huiselijk aan.

Tomassen geeft aan dat deze ruimte ook voor veel locals een populaire hang out is om koffie te drinken, te lunchen of om te werken. En terwijl de GM vervolgens vertelt dat het hotel ook  regelmatig onderkomen is voor wereldsterren, verschijnt, alsof het zo is afgesproken, zanger Nick Cave in de lobby op zoek naar een kop koffie. ‘Kijk, ook om dit soort dingen is het leuk hier te werken’, zegt Tomassen lachend.

lobby

Het Conservatorium Hotel ademt Luxe met een hoofdletter L. De goedkoopste kamer is ongeveer 695 euro per nacht, de duurste suite, rond 7000 euro. Leuk om nog te melden is dat het hotel speciaal voor het 750-jarig bestaan van Amsterdam een speciaal arrangement voor de happy few heeft samengesteld. Dit omvat een vijfdaags verblijf en 12 ‘unieke’ ervaringen (denk aan een helikoptervlucht, een privé vioolconcert, onbeperkt eten en drinken in het hotel-restaurant Taiko Cuisine en nog veel meer ‘overbodige’ luxe) die vorm worden gegeven in samenwerking met onder meer kunstfotograaf Bastiaan Woudt. De vanaf-prijs waarvoor het arrangement wordt aangeboden is 132.500 euro.

sportschool en keuken
Kamer

Naast het feit dat het hotel een genietplek is voor gasten is het ook een plek waar alle driehonderd medewerkers zich volgens Tomassen goed moeten voelen. Zijn betrokkenheid bij ‘zijn’ mensen, uit zich in zichtbaar zijn. Een groot deel van de dag is hij op de vloer te zien (‘ik loop 11.000 stappen per dag’), en ook in de structureel ingeplande gesprekken die hij voert met alle medewerkers. Daarnaast organiseert hij twee keer per jaar een groot feest en krijgt ieder team budget voor een eigen teamuitje. Tomassen streeft ernaar om iedereen de kans te geven om te groeien. ‘Traineeships en stages zijn essentieel. Veel van onze stagiaires blijven hier uiteindelijk werken, en sommigen groeien zelfs door naar afdelingshoofd. Als dat gebeurt ben ik natuurlijk hartstikke trots.’

 

hal en buiten

Om nieuwe medewerkers aan te trekken, onderhoudt Tomassen contact met hotelscholen en organiseert hij elke drie maanden open dagen. ‘Ik vertel mijn eigen loopbaanverhaal (‘met onderaan beginnen is niets mis’) en ik benadruk de waarde van elke functie. Elk radertje in ons hotel is essentieel. Deze benadering creëert een laagdrempelige, toegankelijke cultuur waarin iedereen zich gewaardeerd voelt.’

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie