Interbrand liet 350 Nederlandse marketeers ondervragen en kwam tot de conclusie dat het merendeel van de Nederlandse brandmanagers niet beschikt over de elementaire tools en informatie die nodig zijn om sterke merken te bouwen.
Phoef, die zit…
Aanleiding van het onderzoek was de signalering dat Nederlandse merken dalen in waarde, in tegenstelling tot merken in vrijwel alle andere Europese landen.
De onderzoekers vroegen 350 Nederlandse branding- en marketingprofessionals in een uitgebreide 'health check' naar de huidige staat van branding in Nederland. De onderzoekers concluderen een gebrekkig inzicht in de waarde van de eigen merken, het keuzeproces van de klant en de betrokkenheid van de eigen organisatie bij het merkconcept.
‘Bij de 10e editie van ons Best Global Brands?onderzoek, signaleerden wij een zorgelijke trend: Nederlandse merken dalen in waarde, terwijl de merkwaarde in vrijwel alle andere Europese landen stijgt. We wilden uitzoeken hoe dat komt’, aldus Josh Feldmeth, Managing Director van Interbrand Amsterdam.
Nederlandse branding rust op wankele basis
Een opmerkelijke conclusie die uit de onderzoeksresultaten naar voren komt, is dat 83 procent van de Nederlandse brandmanagers vindt dat hun merk grote invloed uitoefent op de aanschafbeslissingen van de klant, terwijl bijna de helft van deze managers (47 procent) geen gebruik maakt van de basisgereedschappen van het vak:
*Slechts 37 procent kan de merken financieel waarderen of het rendement op investeringen in merken en marketing meten
*Slechts 53 procent ondervraagt de klanten over het merk
*Slechts 44 procent ondervraagt de eigen medewerkers over het merk
Het internationale merkenpodium
Interbrand heeft deze studie eerder wereldwijd uitgevoerd. De meest opvallende bevindingen:
*De mondiale brandmanagers zijn eensgezinder dan de Nederlandse: 36 procent ziet consistentie als belangrijkste succesfactor, terwijl de Nederlandse brandmanagers met 12 procent authenticiteit/kwaliteit bovenaan zetten.
*De internationale studie laat zien dat de meeste brandmanagers aangeven dat hun merkbudgetten te krap zijn (63 procent), terwijl de Nederlandse brandmanagers tevredener zijn met wat ze krijgen (slechts 24 procent vindt dat ze te weinig financiële middelen hebben).
Interbrand concludeert – en dat is natuurlijk ook geen verrassing van een financieel merkwaarderingsbureau- dat de financiële waardering van het merk in Nederland nog in de kinderschoenen staat.
Feldmeth: ‘De huidige Nederlandse economie stoelt op een handelstraditie, een praktisch arbeidsmoraal en een onwankelbaar geloof in vaste activa. En hoewel we weten dat immateriële activa een groter deel van de bedrijfswaarde vertegenwoordigen dan vaste activa, blijft de brandingpraktijk in Nederland achterlopen bij die van vergelijkbare economieën. ‘
Nog wat aardige uitkomsten:
*37 procent van de Nederlandse marketeers doet aan brandtrackingonderzoek.
*22 procent doet aan ROI-onderzoek.
*15 procent maakt financiele merkwaarderingen.
*Slechts 1 procent van de Nederlandse brandmanagers doet alles goed.
*Een merk dat alles goed doet is Randstad, volgens Interbrand.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!