De Groundswell van Obama
Wie puur kijkt naar zijn programma, ziet traditioneel progressieve standpunten die weinig afwijken van Clinton. Minder Nafta, uit Irak, werkgelegenheid, gezondheidszorg etc.
Het is grappig om te zien hoe wij, als belanghebbende niet-stemmers, naar Obama kijken. In de woorden van Femke Halsema: ‘Bij Obama voel ik me weer een bakvis, dan ga ik spontaan door de knieën’, hiermee haar voorkeur voor deze kandidaat onderbouwend. Daar we in de verkiezingstijd de mond vol hebben van het belang van de ‘inhoud’ boven de ‘vorm’, lost deze overtuiging als sneeuw voor de Obama-zon op. Een lekker ding dus, waarvoor de hooggestemde principes graag even afgelegd worden.
Belangrijker is de symbolische waarde. Barack staat voor hoop, voor bevrijding van onze eigen geschiedenis en vooroordelen. Een zwarte president van Amerika als ultieme mentale witwasoperatie. Met Obama in het Witte Huis laten we zien dat we de demonen uit het verleden achter ons laten en wederom als lichtend voorbeeld voor de wereld kunnen dienen. Dat Obama met zijn blanke moeder even ‘zwart’ als ‘wit’ is, vergeten we voor het gemak even. Dat zijn voorvaderen uit Kenia geen slaven waren, vergeten we ook maar even. Symboliek overtreft hier het belang van authenticiteit.
De enorme aantrekkingskracht van de man, fysiek, symbolisch en retorisch, heeft een aardverschuiving teweeggebracht. Een ‘Groundswell’ in de woorden van Charlene Li, auteur van het gelijknamige boek. Li is werkzaam bij het adviesbureau Forrester. Groundswell gaat over de slagkracht van sociale, zelforganiserende netwerken.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid