Overslaan en naar de inhoud gaan

'Politiebond NPB maakt misbruik van kwetsbare positie woordvoerders'

Ilse Heemskerk en Koen van Tankeren reageren op kritiek NPB op woordvoerder politie Simen Klok
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

Op de site van de Nederlandse Politiebond werd politiewoordvoerder Simen Klok (foto) aangevallen in een blog. Dat leidde tot felle reacties van collega-woordvoerders. Later werd de blog verwijderd en aangepast, maar de NPB'ers toonden zich niet heel erg schuldbewust. Zie ook het artikel hierover (premium) op CommunicatieOnline

related partner content for mobile comes here

 

Woordvoerders Ilse Heemskerk en Koen van Tankeren geven  een reactie.

 

Koen van Tankeren, SabelCommunicatie:

'Woordvoering is vaak maar de laatste 5% van een veel langer traject'  

 

'Van woordvoerders blijf je af! Het is verbazingwekkend en ongehoord dat een kaderlid van de politievakbond een woordvoerder van de eigen organisatie zo afvalt. In dit geval gaat het ook nog om een ambtenaar in functie die gewoon zijn werk doet. Woordvoering is vaak maar de laatste 5% van een veel langer traject waarbij je als (communicatie)adviseur intern de organisatie een spiegel voorhoudt en de buitenwereld naar binnen brengt, kritische vragen stelt om een verhaal naar buiten toe scherp te krijgen. Dat beseft de buitenwereld vaak niet.

 

Buiten proportie

Maar hoe dan ook: als woordvoerder sta je per definitie op de voorgrond en neem je een kwetsbare positie in. Om daar zoals hier is gebeurd, op een dergelijke manier misbruik van te maken, is buiten alle proportie. De felle reacties onder collega-woordvoerders zijn dan ook begrijpelijk. Dat de bewuste blog inmiddels binnen 24 uur door de politiebond offline is gehaald, is waarschijnlijk om meer reputatieschade te voorkomen, maar hopelijk vooral een teken dat men ook daar tot inkeer is gekomen.”

Ilse Heemskerk,
woordvoerder en strategisch adviseur: 

'Onbeschaamd gespeeld op de persoon'

 

'Als woordvoerder ben je vaak Kop van Jut. Je bent uithangbord, en die zichtbaarheid neemt met zich mee dat je ook de eerste bent die de klappen vangt. Dat weet je als je voor deze rol opteert. Niet zeuren dus. De uitingen van NPB-Kaderlid Marijke Kemna zijn echter van een heel andere orde, vooral door de toon. Die  is kleinerend en beschuldigt de betreffende woordvoerder Simen Klok van liegen, domheid en vergeetachtigheid. Dat gaat niet meer over de inhoud, dat is spelen op de man.
 

Beschadigend

Het spelen op de man, is een argument dat ingaat op de persoon in plaats van op de inhoud. We zien ze dagelijks voorbijkomen vooral in de politiek, maar zelden zo onbeschaamd als in deze blog. Drogredenen leveren eigenlijk nooit bruikbare inhoud voor een discussie of debat. Het beschadigt alleen je tegenstander of doet een poging daartoe. In het slechtste geval beschadig je alleen je eigen positie en dat is precies wat hier gebeurt.
 

Penalty

Het verbaast me dan ook niet dat de oorspronkelijke blog inmiddels niet meer online staat en dat in de update van vandaag de meest neerbuigende teksten zijn verwijderd. Ook de Politiebond zal hebben ingezien dat spelen op de man doorgaans leidt tot een penalty voor de tegenpartij.'

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in