Gemiddelde Nederlander asocialer dan Europeaan
Ondervraagden werden geconfronteerd met 12 morele dilemma's. De resultaten van het onderzoek, gepubliceerd in het juli-nummer van Reader's Digest, tonen aan dat Nederlanders bij de helft van de vragen slechter uit de bus komen dan de gemiddelde Europeaan.
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat Nederlanders niet veel moeite hebben met asociaal gedrag. De helft van de Nederlanders dringt voor bij de bushalte tijdens een flinke regenbui. Dit ten opzichte van een Europees gemiddelde van 32 procent. Ook hebben Nederlanders weinig medelijden met softwaregiganten. Bijna driekwart gaf aan een illegale kopie niet te weigeren. Het Europese gemiddelde lag overigens ook hoog met 64 procent.
Vacatures
Accountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisMinder dan de helft van de Nederlanders (47 procent) zegt een op straat gevonden portemonnee met 50 euro naar het politiebureau te brengen. De voornaamste reden blijkt het geringe vertrouwen in het politieapparaat te zijn. De respondenten vrezen dat een ingeleverde portemonnee de rechtmatige eigenaar niet meer terugziet. Ook stelen van de werkgever lijkt bij veel Nederlanders geen schuldgevoel op te roepen. Zo'n 50 procent geeft aan regelmatig wat mee te nemen voor persoonlijk gebruik. De Slowaken spannen echter de kroon, 73 procent neemt spullen van de werkgever mee naar huis.
Slechts bij twee van de twaalf dilemma's toonden Nederlanders duidelijk meer moreel besef dan de rest van Europa. Zo zou slechts 6 procent met een borrel te veel op achter het stuur kruipen. Terwijl gemiddeld 14 procent van de Europeanen rustig met een glaasje te veel op naar huis rijdt. De Belgen toonden zich het minst verantwoordelijk, 22 procent gaf toe onder invloed in de auto te stappen.
Bijzonder goed scoorde Nederland in verhouding tot andere Europese landen, op de vraag of men indien mogelijk met de belastingaangifte zou frauderen. Slechts 12 procent van de Nederlanders overweegt dit te doen, terwijl het Europees gemiddelde op 39 procent ligt. Oostenrijkers doen graag een poging de belastingdienst te misleiden en scoren met 64 procent het hoogste.
De jonge generatie (18-35) Nederlanders bleek zich aanzienlijk minder eerlijk te tonen dan de 50-plussers. Het 'ethische gat' is met gemiddeld 15 procent opmerkelijk te noemen. Dit verschil in moraal kwam goed naar voren bij de vraag of men te veel ontvangen wisselgeld terug zou geven. 91 procent van de 50-plussers zou geen moment twijfelen, maar slechts 43 procent van de jongeren gaf hetzelfde antwoord.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid