Overslaan en naar de inhoud gaan

Providers boos over 'censuurplan' Justitie

Providers zijn woedend over het wetsvoorstel om het Openbaar Ministerie (OM) de mogelijkheid te geven zonder tussenkomst websites te kunnen…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Minister Hirsch Ballin van Justitie wil het OM de bevoegdheid geven om strafbare content zonder tussenkomst van de rechter van internet te laten verwijderen, meldt . Daarvoor kan een officier van Justitie desnoods dwangsommen aan hostingpartijen opleggen.

related partner content for mobile comes here

Op dit moment hebben officieren van Justitie deze bevoegdheid nog niet. Wel bestaat er in Nederland sinds oktober 2008 een gedragscode waarin is vastgelegd welke verantwoordelijkheden bij welke partijen liggen op het gebied van strafbare content online. Wie misbruik constateert of vermoedt, moet volgens de code eerst direct met de aanbieder in contact treden. Pas als deze niet traceerbaar is, krijgt de provider een verzoek om de content te verwijderen. De hoster moet dit verzoek beoordelen. Als deze de publicatie onrechtmatig of strafbaar acht, zal de hoster de content verwijderen.

Mocht er sprake zijn van dwang, dan moet de rechter-commissaris een bevel eerst goedkeuren. Maar in het voorstel van de minister kan het OM die dwang zelf toepassen.

Providers zijn woedend over het voorstel. Arnout Veenman, voorzitter van branchevereniging ISP Connect: 'Dit is ernstig. Hiermee gaat de officier van Justitie op de stoel van de rechter zitten. En dit gaat ook als een molensteen om de nek van de hosting providers hangen.'

Volgens Veenman is het wetsvoorstel bedoeld voor een handvol 'rotte appels’. 'Met deze maatregel pak je de hele branche. Dit is met een kanon op een mug schieten.'

Eerder deze week uitte internet provider al vergelijkbare bezwaren: 'De toetsing is een taak van de controlerende macht, de rechter dus, en niet de uitvoerende macht. Nu krijgt de opspoorder de macht om censuur te laten plegen.'

Ook Xs4all-moederbedrijf KPN laat weten 'zeer grote bezwaren' te hebben. 'Dit is volgens KPN een taak die hoort bij de rechterlijke macht en niet bij de uitvoerende macht.'

Bron: Webwereld.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in