Overslaan en naar de inhoud gaan

Accenture Innovation Awards Concept van de Week – PowerMatcher: het elektriciteitsnet in balans

Het is bewolkt, de wind valt weg en daardoor valt de stroom uit. Een toekomstscenario, dat dichterbij komt naarmate we steeds meer wind- en…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Het voorbeeld is extreem. Feit is dat de productie van windturbines en zonnecellen asynchroon loopt met de vraag. Dat zou ertoe kunnen leiden dat straks een serie gascentrales de schommelingen in het aanbod van zonne- en windenergie op moet vangen. brengt de balans.

related partner content for mobile comes here

Pieken en dalen afvlakken
koppelt apparaten zó dat ze kunnen reageren op de vraag en aanbod in het elektriciteitsnetwerk. Het vlakt pieken en dalen in het energienetwerk af, en garandeert daarmee ook in de toekomst continue stroomvoorziening. Koen Kok, senior onderzoeker bij TNO: “Zou het niet mooi zijn als je vriezer thuis juist stroom gebruikt op de momenten dat de zon op je zonnepanelen schijnt? Of als je juist als het hard waait gebruikmaakt van wat windturbines op zee genereren? PowerMatcher kiest ongemerkt de goedkoopste en groenste stroomsoort. Een apparaat zoals een droger kun je bijvoorbeeld zo instellen dat hij start bij een passend aanbod.”

Hoe maak je apparaten zo slim?
Koen: “Het gaat er voornamelijk om je huis slim te maken. Steeds meer huishoudelijke apparaten kunnen met hun omgeving communiceren. Met PowerMatcher kunnen ze prijsgegevens uitwisselen met een energie-data-gateway in de meterkast.” De gateway kan een apart kastje zijn, maar de software zou bijvoorbeeld ook kunnen gaan draaien op je wifi-router. “Je kunt alle apparaten die te maken hebben met wassen, drogen, koelen of verwarmen op deze manier flexibel maken.”

USB-poort
Standaardisatie is het sleutelwoord om het concept tot een succes te maken. Koen: “We willen apparaten in huis standaard uitrusten met PowerMatcher, zodat het net zo gewoon wordt als een USB-poort bij computers. Je koopt een apparaat en je weet zonder te vragen dat het voorzien is van onze technologie. Je plugt de stekker in en PowerMatcher gaat voor je aan het werk om het apparaat zo veel als mogelijk op goedkope en groene stroom te laten draaien. Dat is het ideaalbeeld.”

Elektriciteitsnet verlichten en verduurzamen
Uniek aan PowerMatcher is dat het systeem twee doelen nastreeft in het ‘smart grid’– de toekomstige energie-infrastructuur die zowel stroom kan ontvangen als uitleveren. Koen: “Naast inspelen op fluctuerende energiebronnen kan PowerMatcher overbelasting in het elektriciteitsnetwerk tegengaan. Een groot deel van ons netwerk dateert uit de jaren vijftig en zestig en zit aan het plafond door de groeiende vraag. Als dan bijvoorbeeld ook nog elektrische auto’s worden aangesloten heeft dat impact, zeker omdat deze auto’s na de avondspits zullen worden geladen – een piekperiode bij uitstek voor het elektriciteitsnetwerk. PowerMatcher zoekt dan ergens in de nacht het gunstigste oplaadmoment.”

Pilots met PowerMatcher
in het Groningse Hoogkerk demonstreert sinds 2009 de toekomstige energie-infrastructuur. In deze ‘Europese proeftuin’ worden vraag en aanbod van stroom en warmte van zo’n veertig huishoudens intelligent afgestemd. Daarnaast worden dit jaar zevenhonderd huishoudens op het Deense eiland Bornholm en nog eens driehonderd in Den Haag uitgerust met PowerMatcher. Dit in nauwe samenwerking met de partners EcoGrid EU en Couperus SmartGrid.

Goed schaalbaar
De pilots helpen inzicht te krijgen in de schaalbaarheid van PowerMatcher. Dat is de uitdaging met de zes miljoen Nederlandse huishoudens. Koen: “PowerMatcher is goed schaalbaar, doordat de beslissingen op ‘huisniveau’ ook in huis worden genomen. Het staat dicht bij de gebruiker. Bovendien verloopt de interactie tussen de huizen en het elektriciteitssysteem via geavanceerde gedistribueerde ICT.”

Blauwe Tulp-winnaar
AIA-juryvoorzitter Tineke Huizinga-Heringa roemde op het Innovation Event het duurzame karakter van PowerMatcher. Ze sprak de verwachting uit dat Nederland PowerMatcher nodig heeft om de doelstelling in het nieuwe regeerakkoord ‘16% duurzame energie’ te gaan halen. De verdiende Blauwe Tulp draagt bij aan de verdere ontwikkeling en marktintroductie van PowerMatcher. Koen: “Het helpt om PowerMatcher zo breed mogelijk neer te zetten in de markt. Iedere vorm van exposure is welkom. Een vakjury, met niet de minsten, heeft besloten dat deze technologische ontwikkeling een innovatieprijs verdient. Dat gaat zeker helpen om ons verhaal te vertellen. Het is een unique selling point.”'

Open standaard
Om PowerMatcher tot standaard te verheffen wordt dit jaar een alliantie opgericht. Koen: “Het is essentieel dat productontwikkelaars aan beide kanten van de interface dezelfde keuze maken.” Daarom nemen TNO en Alliander nu het initiatief voor de oprichting van het Flexiblepower Alliance Network (FAN). “We praten nu met verschillende partijen waaronder apparatenbouwers en systeemintegratoren over hun lidmaatschap van deze alliantie. Via de alliantie stellen we PowerMatcher als open standaard voor de markt beschikbaar en stimuleren de ontwikkeling van producten en diensten op basis van de standaard.”

Tot aan het begin van de Accenture Innovation Awards van 2013 belicht ik elke week een opvallend concept van de editie die achter ons ligt. Bijvoorbeeld over een van de dertig concepten die zich presenteerden op de Innovatiemarkt. Destaat nu in het teken van een sfeerimpressie van de prijsuitreiking tijdens het Innovation Event op 8 november 2012. Bovendien vind je op de site alle 1400 ingeschreven concepten terug.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in