Overslaan en naar de inhoud gaan

Vier onmisbare tips voor het kiezen van een videoproducent

Tijd om je bedrijf in de spotlight te zetten met een sterke video. Maar wie laat je de video maken? En hoe kies je een goede producent?
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

1. Laat de producent meedenken over de video

related partner content for mobile comes here

Als het goed is, weet je voor je ongeveer wat je in je video wilt laten zien. Je hebt wellicht al een idee over de invulling van de video en de boodschap. Alleen nog de opdracht geven aan een videoproducent. Toch?

Natuurlijk kan je een producent met zo&;n opdracht het veld in sturen. De ervaring leert dat veel producenten meteen zeggen: &;Prima, doen we&;. Maar dan haal je er niet alles uit. Misschien heeft je bedrijf wel meer baat bij drie testimonial video&;s dan één bedrijfsfilm. Het is raadzaam niet zomaar je idee op te leggen aan de maker van je video. Karen Veldman van RAAK Video weet hoe belangrijk een goede band is met de producent: “Er zit veel verschil tussen de verschillende videoproducenten, zoek daarom één waarmee je een klik hebt; met de mensen die er werken, maar ook met de werkwijze.”

Dat heeft een simpele reden: de producent kan met een frisse en vooral kundige blik naar je video kijken. Een goede producent kiest met reden voor een andere vorm, kan verleiden in een video, weet de aandacht vast te houden en zet wat puntjes op de i die je verhaal of product sterker maken.

Omschrijf dus liever het doel dat je wil bereiken - en vraag de producer om zijn mening. Een producent presteert beter als hij proactief meedenkt, omdat hij er dan meer van zijn eigen enthousiasme en kunde in kan stoppen. Als je het er niet over eens wordt, kan je uiteraard nog altijd teruggrijpen op je oorspronkelijke idee.

2. Krijg zelf de rechten op alle onderdelen van de video

Een punt dat je niet over het hoofd mag zien. Nils Oldewelt van CNTNT.CREATORS: “Een van de allerbelangrijkste zaken is: wie heeft de rechten op de bronbestanden? Zorg ervoor dat je deze altijd ZELF hebt. In de ‘oude tijd’, en vaak komt dit helaas nog ontzettend vaak voor, lagen deze rechten namelijk altijd bij de producent.” 

Wat het probleem is? Als opdrachtgever betaal je voor de film. Maar wil je bijvoorbeeld na een half jaar iets anders doen en wil je dat met een andere partij uitvoeren? Dan kan het enorm lastig zijn om de bronbestanden te verkrijgen bij de producent. Als een producent de rechten heeft, zal die altijd zelf de volgende video willen maken. Dat levert hem gewoon geld op. Je hebt dan eigenlijk geen andere keuze. Anders moet je namelijk alles opnieuw maken. En dat is nog veel kostbaarder.

Dwing dus af dat jij als klant de eigenaar wordt van alle bestanden die gemoeid zijn met de videoproductie: van logo tot lettertype, van de originele opnames tot de effecten in de video.

3. Neem ALLE kosten mee in het geldplaatje

Zoveel videoproducenten, zoveel uiteenlopende offertes. Waar komen de verschillen toch vandaan? Het is belangrijk om erop te letten dat álle kosten van een video zijn inbegrepen in de afspraak die je maakt.

En met alle bedoelen we ook alle. Zowel het bedenken en schrijven van het concept, de draai- en montagedagen als de revisies op je video. Maak duidelijke afspraken over correctierondes na de oplevering van de eerste versie. Meestal worden er één of twee correctierondes afgesproken en kan je dus twee keer aangeven wat je aangepast wilt hebben. Let wel op dat de teller niet ineens keihard gaat oplopen omdat je nog even één dingetje extra wil veranderen.

En dan zijn er nog de &;sluipmoordenaars&; die het kostenplaatje omhoog kunnen stuwen. Een goed voorbeeld is het gebruik van muziek in de video en de eventuele rechtenafkoop daarvan. Het gebruiken en verwerken van bestaande artwork als logo&;s, een huisstijl of zelfs een lettertype, kan ervoor zorgen dat de kosten een stuk hoger zijn dan begroot. Bespreek al die zaken voor of in ieder geval bij de offerte.

Een andere voorbeeld is het gebruik van voice-overs. De kosten kunnen enorm uiteenlopen. Kies je voor een broodstem, een schnabbelaar of een acteur? Vooral bij acteurs is het lastig vooraf in te schatten. Helemaal wanneer ze met een agent werken die met zijn hoofd nog in de jaren ‘90 zit. Ook niet onbelangrijk: ga je met de voice-over de studio in of neemt hij of zij op vanuit eigen studio? Om deze redenen werken we bij Voicebooking.com met vaste tarieven.

4. Zorg dat je video’s door je doelgroep worden bekeken

Je hebt soms al helemaal in je hoofd hoe je filmpje eruit ziet en welke videoproducent je wilt. Natuurlijk moet je video er vlekkeloos uit zien, maar je doelgroep moet het wel kunnen vinden. Sommigen hebben voldoende knowhow om dit zelf te regelen. Anderen hebben hier meer moeite mee. Robert Doggers van Yune weet het belang van een videodistributiestrategie: “Zoek een bureau dat niet stopt na productie, maar ook weet hoe je ervoor zorgt dat de video daadwerkelijk bekeken wordt door je doelgroep.”

Waarom is dit zo belangrijk? Als jouw video veel views krijgt, vindt je doelgroep je makkelijker op Google en YouTube. Dat zorgt er weer voor dat je vaker wordt bekeken. Een videoproducent vinden die hiermee ervaring heeft, is dus van groot belang. Die weet wat je moet doen om je doelgroep zo te triggeren, dat ze gaan kijken. Je wil natuurlijk niet dat je video een stille dood sterft.

Kortom: zoek iemand met wie je een klik hebt en waarmee je ideeën kunt uitwisselen. Zorg ook voor duidelijkheid. Er mogen tussen jullie geen misverstanden ontstaan! Zo creëer je een goede relatie en is een samenwerking – ook voor de toekomst – een feit.

Voor deze blog grote dank aan Nils Oldewelt (), Robert Doggers () en Karen Veldman ()

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid
Christiaan

Deze tips hebben mij geholpen de beste videoproducent te vinden voor mijn Videoproductie. Mijn videoproductie is nu compleet. Bedankt!

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in