Vermelding voedingswaarde heeft in Gentse universiteitskantine geen effect
De publicatie verschijnt op het moment dat wereldsteden zoals New York en Philadelphia beslist hebben om de vermelding van de voedingswaarde in fastfood-restaurants en automaten te verplichten.
Gentse onderzoekers van de faculteit bio-ingenieurswetenschappen introduceerden een sterrensysteem om de ‘nutritionele kwaliteit’ van de maaltijden aan te geven. Het systeem vermeldde ook eventuele tekortkomingen van de maaltijden, zoals te hoge energiegehaltes, verzadigd vet of zout, of te weinig groenten. Op die manier werd duidelijk gemaakt wat de gezondste en minder gezonde maaltijdkeuzes waren.
Vacatures
Accountmanager
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaUit de studie blijkt echter dat het systeem niet geleid heeft tot een toename van het aantal gezonde geconsumeerde maaltijden, noch tot een betere inname van voedingsstoffen. ‘Het is duidelijk dat de keuzes van kantinegebruikers door zeer veel factoren worden bepaald. Gewoonten, smaakvoorkeuren en keuzes van anderen zijn blijkbaar sterker dan voedingswaarde-informatie’, aldus de onderzoekers.
Voor een betrekkelijk klein aantal deelnemers ‘hielp’ het systeem wel. ‘Het ging hier vooral om studenten met een hogere kennis over voeding en gezondheid, en met een sterkere motivatie om gezonder te gaan eten. Hoewel kennis en motivatie belangrijk zijn voor het maken van gezondere voedingskeuzes, is er in de eerste plaats een aanbod nodig met voldoende gezonde keuzes die binnen het gewenste smaakpalet en prijs vallen.’
Video pubcast (10 min.) over het onderzoek: www.scivee.tv/journalnode/32367.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid