Overslaan en naar de inhoud gaan

Sky: Google's virtuele telescoop

Een nieuwe feature op Google-Earth: de telescoop wordt voor de verandering eens omgedraaid, zodat je vanaf nu ook de ruimte kunt afzoeken.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Een nieuwe feature op : de telescoop wordt voor de verandering eens omgedraaid, zodat je vanaf nu ook de ruimte kunt afzoeken.

related partner content for mobile comes here

'Hetzelfde product, naar boven gericht' stond geschreven op de powerpoint van Sydney Mock, marketingdirecteur bij Google. Hij legde het Earth-onderdeel, Sky genaamd, vandaag uit aan de verzamelde pers.

Astronoom Jos de Bruijne, verbonden aan het Europese ruimtevaartprogramma , gaf een presentatie over het heelal, om de nieuwe functie een beetje in perspectief te brengen, want de tool is heel gebruiksvriendelijk (de interface en de navigatie lijken op die van de standaardbesturing van Google Earth, inclusief de functies inzoomen, slepen, zoeken, 'Mijn plaatsen' en de verschillende informatielagen), maar de afstanden die je als internetter daarmee overbrugt, zijn natuurlijk enorm. Een demo van Sky is te bekijken.

Sky biedt 100 miljoen sterren en 200 miljoen melkwegstelsels, waar je doorheen kunt navigeren. De tool heeft zeven onderdelen ?informatieve lagen- waarbij je bijvoorbeeld sterrenbeelden kunt ontdekken, Hublle-beelden kunt bekijken, animaties van de maan en de planeten, amateurastronomie kunt bedrijven, virtueel te reizen door sterrenstelsels en het leven van een ster te doorlopen, en is in 13 talen beschikbaar.

Google Sky is verkrijgbaar op de nieuwste versie van Google Earth (inmiddels 250 miljoen keer gedownload, aldus Google), die vanaf nu overigens ook een Nederlandse variant kent. De taalfunctie was enkele maanden geleden al toegevoegd, maar internetters kunnen vanaf nu dus ook lokaal zoeken en krijgen lokale zoekresultaten.

De Sky-beelden zijn afkomstig van een aantal wetenschappelijke instituten, te weten Space Telescope Science Institute (STScI), de Sloan Digital Sky Survey (SDSS), het Digital Sky Survey Consortium (DSSC), het Palomar Observatory van CalTech, het United Kingdom Astronomy Technology Centre (UK ATC) en het Anglo-Australian Observatory (AAO). Het initiatief voor Sky onstond uit de deelname van de University of Washington aan het Google Visiting Faculty Program, een project dat het voor academici mogelijk maakt om een halfjaar tot een jaar bij Google onderzoek te verrichten.

API's?

Interessante vraag: wat zijn de API-mogelijkheden voor dit Earth-onderdeel? Maps telt intussen 35.000 API's, en dat een officieel cijfer van Google.
Mock denkt bij Sky in de eerste plaats aan onderwijstoepassingen, aanvullingen van amateurastronomen, maar ook commercieel: sweepstakes bijvoorbeeld. Google zal bovendien de komende weken met additionele lagen komen, in samenwerking met partners.

Maar het blijft natuurlijk een verrassing wat de 'gewone' internetters gaan bedenken voor Sky. Heeft iemand hier al een leuk idee?

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in