Overslaan en naar de inhoud gaan

Politieke partij zwak merk

Geen van de politieke partijen blijkt een sterk merk te zijn.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Dar blijkt uit de Omnibus Politieke Partijen van onderzoeksbureau MindWorld. De partijen werden beoordeeld op associaties als betrouwbaarheid, daadkracht, relevantie, soliditeit en eerlijkheid. 'Hun relevantie is opvallend laag voor merken met een dergelijk belangrijke maatschappelijke functie', zegt Rudmer van der Meulen van MindWorld.

related partner content for mobile comes here

De associatie betrouwbaarheid wordt alleen genoemd bij partijen die ooit geregeerd hebben. Voor kiezers is het vormen van een daadkrachtige partij van groot belang. Alle partijen worden hiermee voornamelijk negatief geassocieerd. PvdA wordt het meest als niet daadkrachtig gezien. GroenLinks, SP en D66 worden positief geassocieerd met soliditeit (eensgezindheid en krachtig beleid). VVD en PVV scoren negatief op soliditeit. Ook of de partij zich op eerlijke wijze handhaaft, is voor alle partijen van belang. Bij het CDA, PvdA en SP zijn de associaties op eerlijkheid het grootst. Alleen bij SP zijn deze positief.

Stemmen wordt door de meeste Nederlanders gezien als een voorrecht. Hun motivatie voor een partij berust op een combinatie van gedachtegoed, standpunten en het partijprogramma. Naast de inhoud oefent de aantrekkingskracht van de lijsttrekker invloed uit op het stemgedrag. Zo blijkt de vervanging van Bos door Cohen een goede zet, kampt Balkenende met negatieve associaties na de val van het kabinet en is Halsema veruit de sterkste lijsttrekker.

Het merendeel van de stemmers weet op welke partij zij niet gaan stemmen. Op welke partij zij wél gaan stemmen, is nog niet duidelijk. D66 heeft de grootste groep met potentiële kiezers. Het CDA wordt het minst vaak overwogen door deze groep. Een groot deel van de stemmen van deelnemers die in 2006 niet gestemd hebben, maar dat nu wel van plan zijn, gaat naar de PVV.

Als Nederlanders ervoor kiezen in 2010 op een andere partij te stemmen dan zij in 2006 hebben gedaan, is de partijkeuze veelal rechtser.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in