Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet komt met nieuwe app, de zeven 'kanshebbers' van tafel geveegd

Het kabinet laat de komende vier weken een nieuwe corona-app ontwikkelen. Die moet op 19 mei in de steigers staan.
Luscii
Luscii

Minister De Jonge (Volksgezondheid) laat de komende vier weken een nieuwe corona-app ontwikkelen die wél helemaal veilig is, de privacy niet schaadt en vrij toegankelijk wordt qua broncode (open source). Dat schrijft hij in de nacht van dinsdag op woensdag aan de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat de nieuwe app in de steigers staat op 19 mei, het volgende moment dat de intelligente lockdown kan worden versoepeld.

related partner content for mobile comes here

Nieuwe app opgezet volgens eisen GGD

De zeven apps die oorspronkelijk op tafel lagen konden de toets der kritiek van experts en juristen allemaal niet doorstaan na de appathon, kwam dinsdag tijdens een briefing aan Kamerleden naar voren. Er wordt niet meer aan deze apps verder gesleuteld, blijkt nu.

'Mede op basis van de conclusies van KPMG, de Landsadvocaat, het college van de Rechten van de Mens en de AP, heb ik besloten nu geen opdracht te geven voor de inzet van een of meer specifieke oplossingen zoals die tot nu toe zijn ingediend', zegt De Jonge. 'Mijn verwachting is dat ik over vier weken een goed vervolgbesluit zal kunnen nemen over of en hoe apps kunnen worden ingezet.'

De Jonge liet wel weten "onder de indruk"  te zijn van de zeven finalisten, die uit honderden voorstellen werden geselecteerd tijdens de appathon. Hij wil dan ook de juiste mensen bij elkaar brengen, en kijkt nog hoe hij zo'n team kan samenstellen. Privacy- en IT-experts zullen dan de krachten bundelen om zo tot een goede app te komen, die veilig en privacyproof is.

De nieuwe app - die mensen gaat laten zien of iemand in hun omgeving corona heeft - wordt door een  nieuw team opgezet en uitgewerkt volgens de eisen die een taskforce van de GGD stelt. Het kan zijn dat wordt gewerkt met een consortium waarin ook bouwers zitten die de eerdere apps leverden. Ook wordt niet uitgesloten dat daaruit onderdelen worden overgenomen.

Kamer woensdag bijgepraat

Ondertussen praten IT- en privacyexperts de Tweede Kamerleden woensdag de nodige duiding en uitleg over de risico's en kansen van het gebruik van veelbesproken corona-apps. Academici, privacyvoorvechters en andere experts, onder wie Ronald Prins, oprichter van het bekende Fox-IT, praten de Kamer bij.

Dat het lanceren van een corona-app een zaak van lange adem zou worden, werd al snel duidelijk. Privacy-organisaties sloegen alarm, maar ook een groep van zestig wetenschappers klom in de pen om de haken en ogen die aan een corona-app kleven duidelijk te maken. Ook de bliksemtender van de overheid viel verkeerd. 'Te snel', 'te gehaast', 'te chaotisch', zo klonk het.

De privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens wilde de zeven voorstellen die tijdens de appathon werden gekozen niet eens beoordelen. Ze zijn onvoldoende uitgewerkt omdat de overheid niet duidelijk genoeg was over de voorwaarden voor de apps. Zo'n app moet de kern worden van het nieuwe beleid om mensen met het virus op te sporen en af te zonderen.

Rutte: 'Maanlanding ook met argusogen bekeken'

Premier Mark Rutte zei dinsdagavond na crisisberaad van zijn kabinet dat de corona-app "heel belangrijk" is voor het testbeleid van de komende tijd. De kritiek die verschillende instanties hebben geuit, is logisch. 'Als je in 1964 een verhaal had gelezen over de reis naar de maan was dat ook niet positief geweest', aldus de minister-president. Terwijl vijf jaar later toch de eerste bemande maanlanding lukte, wilde hij maar zeggen.

Lees ook: De zucht van Rutte die alles zei

(ANP/Adformatie)

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid
Toine

Bij de maanlanding had je niet echt de medewerking van het volk nodig. Binnen 4 weken een app bouwen zou een waar huzarenstukje zijn. De overheid heeft niet echt een goede reputatie op het gebied van succesvolle IT projecten. Maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst....
Ik snap niet waarom de aandacht niet eerst uit gaat naar online zelfmonitoring/ corona check. Snel, makkelijk en veilig.

Gerben Busch

Het lijkt erop dat het pitchproces rammelde. En dat de partijen te graag wilden. Als geen van de 7 voldoet aan de veiligheids- en privacy-eisen is de kans groot dat de briefing onvolledig is geweest. Anderzijds, de 7 partijen hadden o.b.v. hun eigen ervaring ook kunnen aangeven nog geen presentatiegereed tussenproduct te kunnen tonen. Wat me daarnaast verbaast is dat het niet agile aangepakt is, dus alle expertise bij elkaar in een hok en meters maken. Juist een model dat zich onder tijdsdruk bewijst. Natuurlijk zuur dat de partijen die als beste qualifiers uit de bus kwamen nu op een zijspoor worden gerangeerd.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in