Overslaan en naar de inhoud gaan

Digibewust: Ouders onderschatten het internetgebruik van hun kinderen

Jongeren van 12 tot 16 vinden zichzelf verantwoordelijk voor een veilige en sociale internetomgeving. Daarnaast leggen ze een deel van de…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Dit zijn enkele conclusies uit onderzoek van , dat wordt gepresenteerd tijdens de op 5 februari. In Den Haag gaan jongeren, ouders, overheid en bedrijfsleven dan met elkaar in discussie tijdens de Safer Internet Day Talkshow.

related partner content for mobile comes here

Ouders onderschatten het internetgebruik van hun kinderen en denken dat 13 procent van de jongeren een paar keer per uur thuis internet gebruikt. In werkelijkheid is 32 procent van de jongeren iedere dag een paar keer per uur thuis online. Ouders vinden dat zijzelf moeten zorgen voor een veilige internetomgeving van hun kind. Jongeren delen die mening niet en vinden inmenging van vader of moeder overbodig. Ouders overschatten de aandacht die op school wordt geschonken aan internetveiligheid. Nog geen kwart van de ondervraagde jongeren zegt hierover te horen op school, terwijl 75 procent van de ouders juist denkt of verwacht dat hier op school aandacht aan wordt geschonken.

Uit het onderzoek blijkt ook dat twee derde van de Nederlandse jongeren tussen 12 en 16 jaar iets vervelends heeft meegemaakt op internet. Vorig jaar stond online pesten nog boven aan de lijst van meest voorkomende vervelende online ervaringen. Nu geeft bijna de helft (46 procent) van de jongeren aan online benaderd te zijn door een onbekende en dat niet prettig te vinden. Ook onderzoek door de politie laat zien dat het online ontvangen van seksueel getinte verzoeken steeds vaker voorkomt. Rondom Valentijnsdag, tijdens de zogeheten Grooming Week, zal daarom extra aandacht zijn voor grooming, waarbij een volwassene zich via chatsites of sociale media voordoet als jongere, om seksueel contact te maken met een minderjarige.

Jongeren die hulp en advies zoeken bij het oplossen van vervelende problemen op internet kunnen terecht bij de vorig jaar gestarte site Meldknop.nl. Twee op de tien jongeren heeft inmiddels van de site gehoord. Meldknop.nl is in een jaar tijd 100.000 keer bezocht. De site is een initiatief van Digibewust in samenwerking met andere partijen.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in