Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Mediaconcentratie nog steeds zorgelijk’

Het Commissariaat voor de Media maakt zich net als vorig jaar zorgen over de pluriformiteit van de media in Nederland. In een nieuw rapport…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Opnieuw adviseert de instelling aan de overheid om maatregelen te nemen zogenoemde mediaconcentratie tegen te gaan. Dat blijkt uit het rapport 'Mediaconcentratie in beeld', dat gisteren aan staatssecretaris Van Leeuwen (Media, LPF) werd aangeboden. Het Commissariaat had graag gezien dat er in het afgelopen jaar wat meer was gedaan met hun eerdere suggesties. Zo adviseerde de instelling om een wettelijk maximum marktaandeel vast te stellen voor zowel dagbladuitgevers als tv-aanbieders. Op die manier moet worden voorkomen dat één partij een te grote vinger in de pap krijgt.

related partner content for mobile comes here

Bij tv-concerns willen de rapportopstellers dat maximum stellen op 30 procent, bij dagbladen op 33,3 procent. Verder adviseerden zij dat het Bedrijfsfonds voor de Pers mogelijkheden moet krijgen om slecht renderende kranten te steunen binnen een financieel gezond uitgeefconcern.

In het nieuwe rapport staat dat de regels voor cross-ownership versoepeld moeten worden. Dat houdt in dat uitgevers van kranten en tijdschriften ook makkelijk commerciële omroep kunnen bedrijven. Regionale kranten kunnen volgens het Commissariaat worden gesteund door op internet samen te werken met regio-omroepen.

Tweede-Kamerlid Joop Atsma van het CDA moet het rapport nog bekijken, maar geeft toe dat de overheid het afgelopen jaar nauwelijks iets heeft gedaan aan persbeleid. Met de beëdiging van een nieuw kabinet hoopt hij dat een begin wordt gemaakt met ‘een gerichter persbeleid' (ANP).

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in