
Ga je snel comfortabel voelen met kunstmatige intelligentie (AI), luidt het belangrijkste advies van Neil Sholay. Hij is vice president AI bij techreus Oracle en reist in die rol de hele wereld over om over AI te praten. Niet alleen met klanten van Oracle, maar ook met partners en op congressen. ‘Je moet meer kunnen omdat AI eenvoudige taken gaat overnemen, maar je kunt ook méér dankzij AI’.
Laatst was Sholay in Amsterdam, op een congres van zijn werkgever. Hij sprak een volle zaal toe (alle stoelen waren bezet en er stonden meerdere rijen mensen achterin) over de kansen en uitdagingen van AI in bedrijfsvoering. Die zijn er allebei genoeg, stelt hij. Om met die uitdagingen te beginnen: veel organisaties blijven wat AI betreft hangen in de experimentele fase. ‘Dat is zonde, want negen op de tien AI-experimenten faalt’. Marketeers doen het wat hem betreft beter, vertelt de topman al in een gesprek voorafgaand aan zijn keynote. ‘Marketeers denken vaker vanuit een business outcome en houden van A/B-testen, wat helpt om de slagingskans van een AI-experiment te verhogen’.
Vacatures
Communicatiemedewerker
AVROTROSOnline Advertising Consultant (NL)
VONQOnline communicatieadviseur
Nationale OmbudsmanNog iets wat Sholay opvalt: veel bedrijven zijn ‘obsessed’ met AI van de grond af opbouwen. ‘Dat is vaak niet logisch. Wél als je bijvoorbeeld Goldman Sachs bent en een vernieuwende AI-oplossing bouwt waarvan je niet wil dat de concurrentie ook zoiets kan gebruiken, maar veel organisaties kunnen uit praktisch oogpunt beter aan de slag met bestaande AI-systemen’. Die uitspraak heeft een haakje, want fijntjes stipt de AI-expert aan dat Oracle-klanten met hun licentie zonder meerprijs toegang hebben tot circa 150 AI-apps van de techreus.
Oracle gebruikt zelf ook AI voor marketingdoeleinden, weet Sholay. Bijvoorbeeld voor het genereren van passende e-mails aan (potentiële) klanten. Het genereren van copy met AI doet Oracle echter weer niet.
Drempel én plafond gaan omhoog
Sholay ziet veel kansen in het gebruik van AI. AI gaat mensen helpen om efficiënter te werken – tijd te besparen – en die vrijgekomen tijd te gebruiken voor complexere taken, denkt de topman. Dat kan tot allerlei innovaties leiden. Want, zegt hij, de drempel én het plafond op de werkvloer gaan omhoog door AI. ‘Je moet meer kunnen omdat AI eenvoudige taken gaat overnemen, maar je kunt ook méér dankzij AI. Er ontstaan nieuwe mogelijkheden’.
Om meer mensen aan de slag te laten gaan met AI, is het volgens Sholay wel noodzakelijk dat het gebruik van AI-apps makkelijker wordt. Van coderen naar functies klikken en slepen om toepassingen werkend te krijgen, bijvoorbeeld. Oracle omarmt dat concept, stelt de topman tevreden. Hij raadt mensen ook aan om AI te omarmen. Niet uit luxe, maar om bij te blijven. ‘AI is er niet om mensen te vervangen, maar als je ermee leert werken, vergroot je de kans om door te groeien en waardevoller te worden voor je werkgever’.
Uber-momenten
De combinatie van slimmere AI en mensen die AI creatief weten in te zetten, gaat volgens Sholay leiden tot ‘meerdere Uber-momenten’. Hij verduidelijkt: ‘Voordat Uber er was, bestelden we wereldwijd taxi’s via de telefoon, hotelrecepties en andere kanalen. Nu zijn veel mensen eraan gewend om via taxi te bestellen via een app, wat allerlei voordelen biedt’. Welke nieuwe diensten er door AI ontstaan als nieuwe Uber-momenten, durft Sholay niet te voorspellen. Maar dat die diensten volledig aan AI te danken worden wel. Hij kijkt ernaar uit. ‘We kijken er allemaal naar uit’.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee