Mijn verwachtingen voor mobiel in 2015. Groei in minuten, impact, devices, businesswaarde en euros. Ik sta hieronder langer stil bij specifieke topics die voor media op mobiel belangrijk kunnen zijn. Omdat de definitie van mobiel vaag is, beperk (?!?) ik me tot alles behalve de desktop.
Mobile video en streams groeien door
Tijdens de olympische spelen in Sotsji en het WK Voetbal in 2014 zijn bij NOS op mobiel alle video en stream records gebroken. Video maakt een steeds belangrijker deel uit van de verhalen die NOS vertelt. Ik verwacht dat met de kracht van de smartphones, de adoptie van 4G, en betere content delivery video en streams op mobiel gewoon verder doorgroeien.
Televisie en mobiel zijn een uitstekend huwelijk. En ze zijn nog lang niet op elkaar uitgekeken. Het is gangbaar om tijdens een TV uitzending je mobiel te pakken om er iets van te vinden of mee te doen, of de ervaring zelf te vormen. In spelshows en andere categorieen programma’s is dit gemeengoed. In nieuws en sport is hier nog veel te doen. Werk aan de winkel dus.
Content throwing breekt door
Content kiezen op je mobiel, kijken op je TV. Het kan op veel manieren (oa Chromecast, AppleTV). Maar de juiste technologie vindt de TV’s nog niet op grote schaal. De markt voor TV’s is een grote met enorme belangen. Moeilijk snel te veranderen. Zelfs door technolgiereuzen, zo blijkt. Toch verwacht en hoop ik dat content throwing in 2015 volwassen wordt. De ervaring is ontzettend veel beter dan die van de afstandsbediening. En daar komt bij: er is veel meer te ontdekken en kijken. Content throwing zal de content producerende partijen dichter bij de consument brengen (over the top/OTT). De partij die het meeste van de consument weet, zal uitblinken. Het introduceert een groter belang van data in het TV landschap.
Toenemende invloed van data op jouw media ervaring
Sommige nieuws en sportverhalen zijn gewoon belangrijk. Het identificeren hiervan is redactioneel werk. Maar er is ook minder groot nieuws, en niet alle nieuws en sport betekent hetzelfde voor iedereen. Hoe ga je hiermee om? Als ik 5x per avond de voetbalstanden van de Champions League check, ben ik dan ook extra geïnteresseerd in de doelpunten? Waarschijnlijk wel. Dit toon je aan met data. Liefst zo snel mogelijk, real time. Als je snel veel weet, dan kan je op tijd opties creëren en keuzes maken die echt raak zijn. Net als in e-tail, zal ook in media patronen en gedrag meer en meer gaan bepalen hoe jouw ervaring eruit ziet. Op het web, mobiel, tablet, TV, overal.
Tabletmarkt stagneert
De tablet zou het device zijn wat de desktop wegdrukt. Dit lijkt niet het geval. De grootste groei lijkt achter ons. Verkoopcijfers tonen aan dat het publiek minder snel tablets vervangt dan een smartphone. Niet zo leuk voor de hardware makers. Eigenlijk zit de tablet in een squeeze tussen groter wordende smartphones en desktops die ook sterker worden. Het is een markt, maar ik ben behoedzaam met investeren.
Wearables komen, maar niet voor iedereen
Wat mij dit jaar opviel is het verlies van momentum van Google Glass. Dit gehypete product is in extreem korte tijd uit de spotlights verdwenen. Bij alle opiniemakers en de pers. Was het zijn tijd vooruit? Waarschijnlijk wel. Maar dan nog, ik kan het niet helemaal verklaren.
Dan de toegankelijkere wearable, de smartwatch. Er zijn er een hoop bij gekomen in 2014. Maar we wachten nog ergens op. Apple deed hun aankondiging voor Watch in september 2014 (maar start de verkoop maarliefst een half jaar later). Hoewel ik denk dat Apple voor momentum zorgt in 2015, ik verwacht absoluut niet dat deze devices dezelfde aftrek gaan krijgen als smartphones. Ik zou het geen niche markt noemen, maar ik verwacht niet dat Nederland massaal een smartwatch gaat gebruiken. Ze zijn prijzig, en de benefit is voor veel mensen niet meteen duidelijk. Het gevecht om services aan te bieden op smartwatches is heviger dan op een smartphone. Er is minder real estate en er zijn kortere interacties.
De NOS Nieuws smartwatch app
Virtual Reality, nog even geduld aub
Dit jaar hebben wij de troonrede live via de oculus rift beschikbaar gemaakt. Zo kon iedereen aanwezig zijn op een plek waar normaal alleen hooggeplaatsten zijn. Hoe spannend deze technologie ook is, en hoe belangrijk deze ook zal worden voor NOS, toch verwacht ik nog niet dat Virtual Reality in nieuws en sport in 2015 de grote doorbraak gaat krijgen. Te vroeg, denk ik.
Maar als het tegendeel zich aandient, dan ben ik blij. De impact van verhalen wordt met Virtual Reality immens groot. En daar is het NOS om te doen, vertellen wat er gebeurt in nieuws en sport.
Tom van den Broek is productmanager bij NOS.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!