Dat geldt voor het buikgevoel met de definitie: ‘De onbewuste emotionele drijfveren die ons gedrag beïnvloeden’. De bureaus ontwikkelden ‘een intuïtieve methode om emotionele drijfveren van mensen bloot te leggen’.
Basis van de methode is de door BR-ND ontwikkelde wetenschappelijke methode 23plusone.
Inzicht in emotionele drijfveren kan organisaties helpen om meer collectieve energie te krijgen en hun purpose te volgen, menen de onderzoekers. Alexander Koene van BR-ND: ‘23plusone is ontwikkeld om de belangrijke dingen in het leven die best moeilijk zijn om onder woorden te brengen, of waarvan we ons niet eens bewust zijn, boven tafel te krijgen. Het is een poging ons rationele denken te verminderen en het gevoel te laten spreken.’
Sociaal gevoelig
Expliciete methoden, zoals standaard vragenlijsten, waarbij deelnemers weten wat er wordt gevraagd en de kans hebben om over de antwoorden na te denken, zijn voor emotionele zaken niet erg betrouwbaar. Dit komt doordat onze emotionele associaties voornamelijk onbewust en bovendien sociaal gevoelig zijn. Mensen weten niet wat ze vinden en als we het al weten, willen we het niet altijd vertellen.
De in de psychologie gebruikte Implicit Association Test (I.A.T.), een test waarbij de sterkte van associaties tussen concepten in ons brein wordt weerspiegeld door de snelheid waarmee mensen een taak uitvoeren, legt niet de bewuste, maar juist de onbewuste emotionele associaties bloot, menen de onderzoekers.
Het tijdsdruk- en spelelement van de I.A.T. was voor Celeste Miller, psycholoog en oprichter van Dutch Butterfly, inspiratie voor het ontwikkelen van een nieuwe tool om de emotionele drijfveren van 23plusone beter te meten: ‘De tijdsdruk zorgt ervoor dat de deelnemers op de ‘automatische piloot’ belanden en niet de kans hebben om hun antwoorden te rationaliseren. De antwoorden komen direct “vanuit de onderbuik”.
‘Het onderbuikgevoel regeert ook in het dagelijks leven, bij makkelijke én moeilijke beslissingen. Waarom wordt dit dan ook niet tijdens onderzoek gemeten?’
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!