Was 2007 het jaar van social media met Twitter en Facebook, en van Apple met de iPhone, 2008 zou wel eens in het teken kunnen staan van het semantische web. Met Google als belangrijkste drijvende kracht. Maar ook Apple en Microsoft laten zich niet onbetuigd. Met mobile en multitouch als de buzz woorden, als onmisbaar onderdeel van het semantisch web.
Over het semantische web wordt al een tijd gesproken, en in 2007 werd er vaak het label web 3.0 op geplakt. Maar praktische invulling is tot nu toe niet echt gegeven. In het komend jaar kan dan veranderen als de voortekenen ons niet bedriegen. En mobiel internet zou daar een drijvende kracht zijn.
In de eerste helft van 2008 komt Apple naar verwachting met twee belangrijke nieuwe devices. De eerste een opgeblazen iP Touch, een subnotebook met multitouch en flashgeheugen. En als tweede de 3G iPhone. Hoewel op zichzelf interessante producten verwacht ik dat alleen maar een nieuwe device komt. Een nieuwe visie op het gebruik van mobiel internet zal eronder liggen. Twee peilers zijn belangrijk:
Apple laat als eerste location based services werken. De nieuwe iPhone blijkt wordt meer en meer een mobiel afstandsbediening van je persoonlijk profiel. De samenwerking met Starbucks was nog maar een vingeroefening, de iPhone kan in een partnership met een grote Amerikaanse bank een betaalmiddel worden. Een patent dat in december is aangevraagd is daarvan een voorbode. Overigens zullen deze diensten vast pas in 2009 Europa bereiken.
Als tweede zal de innige samenwerking met Google meer vorm krijgen in webbased office. Een subnotebook met flashgeheugen vraagt om webbased werken. Zou Google Docs geïntegreerd worden in iWork? Google zal in ieder geval snel met een editable versie van Docs komen.
Het is de vraag of Google's Android zich gaat verhouden tot de iPhone. Google wordt met de uitrol van Android immers een centrale speler in het mobiel internet. Met de mobiele versie van Docs wordt het een zakelijke speler van formaat.
Google zal ook best eens de eerste serieuze stappen richting het semantisch web gaan zetten. De experimenten met recommendation in de Reader en en Knol laten zien dat ze meer richting geprofileerd zoeken willen gaan. Samen met de locatie-informatie die uit Android wordt verkregen ontstaat een rijk profiel.
Een nieuwe versie van Google omgeving maakt op basis van de profielen steeds slimmere suggesties, en wellicht gaat Google de anonimiseerde profielen in een nieuw commercieel pakket gieten waarmee sites op maat kunnen worden gemaakt van de bezoekers, inclusief de locatie. Dat is de andere kant van OpenSocial. In navolging van Weave zou daarbij de Googlebar in de browser opgerekt kunnen worden tot de centrale plek voor de community en het eigen profiel.
Ondertussen moet Microsoft dit komend jaar ook wel een serieuze poging gaan doen om stappen te maken. Wellicht met een upgrade van Windows Mobile met de kennis die is opgedaan met multitouch. En een open variant van de Office suite. Ze zullen de Vista-gadgets portable kunnen maken over de verschillende devices en Facebook gaan gebruiken als de noodzakelijke profielverschaffer.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!