Voor iedere marketingman die druk is om zijn poedersoep uit een zakje nog natuurlijker te maken, zijn luchtverfrisser nog frisser of hamburger nog zintuigenprikkelender, is er slecht nieuws. Leg je werk neer, ga alsjeblieft wat anders doen. Want echt jongens, we zijn niet meer geïnteresseerd. Dat gedoe met me-too spullen en holle merken, het is allemaal te vermoeiend en vervelend.
We hebben ons er decennia massaal in onder gedompeld, maar het heeft geen fuck geholpen. Ik bedoel, we werden er niet gelukkiger van, noch betere ouders. En dat zijn toch de eindbeloften van ongeveer elke reclame-uiting.
Adrenalinekick
Kijk naar de vermoeide gezichten van de gemiddelde Primark- of Actionbezoeker die met zes volle tassen de winkel uit zeult. Al voordat die thuis zijn uitgepakt, is de lol er vanaf. De adrenalinekick van het vullen van het winkelwagentje voor een belachelijk lage prijs, verdwijnt net zo snel als de overwinningskansen van Max in Bakoe. Terwijl je jezelf ziet lopen, weerspiegeld in de het glas van de etalages, denk je: ‘Shit, wat moet ik er eigenlijk mee?’
En de generatie die eraan komt, ik bedoel niet de Millenials, maar de Linksters, de generatie die opgroeit in de wereld van Über, Foodora en AirBnB en die nauwelijks meer te bereiken is voor adverteerders omdat ze niet dood gevonden wil worden op Facebook en overal adblockers geïstalleerd hebben; dat is andere koek. Ervaringen willen ze, geen spullen. Zingeving, geen verkooppraatjes.
De grootste behoeften die we hebben, is ontdekken wie we zelf zijn. Hoe we onszelf kunnen ontwikkelen. en hoe we betekenis kunnen geven aan ons bestaan.
Humanistische religie
Welkom in de wereld van de humanistische religie. Zoals Harari zegt in zijn boek Homo Deus: ‘Van oudsher gaf het grote kosmische plan (Christendom, Islam) het leven zin, maar het humanisme draait de rollen om en verwacht van de mens dat hij de kosmos betekenis geeft. Het belangrijkste gebod? Zin geven aan een zinloze wereld.’
De mens geeft de wereld betekenis. En dat is hard nodig. De aarde had behoorlijk achterstallig onderhoud opgelopen terwijl wij met onze kop in de grond de vrije markt achter het stuur hadden gezet. Genoeg te doen dus, dat is het goede nieuws.
De winnende cases in Cannes gingen dit jaar niet over chips, superglue of maandverband, maar over gehandicapten, ongelijkheid tussen man en vrouw, transgenders, vluchtelingen, orgaandonors, sporten in achtergestelde buurten; alles kwam aan bod. De wereld van advertising creëerde zelfs haar nieuwe Gouden Kalf en ze heet Fearless Girl.
Driedubbele scheermesjes
Vandaag de dag zit niemand meer te wachten op animaties van driedubbele scheermesjes, wel op een mesje dat speciaal ontworpen is om iemand anders mee te scheren. Je oude vader bijvoorbeeld, zoals Gilette ons laat zien in ‘Handle with care’.
Wat een fantastische tijd om merken en organisaties te mogen helpen vormgeven.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!