Wakker Dier heeft de vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing van 2024 bekendgemaakt, en in drie gevallen speelt Albert Heijn een prominente rol.
Twee keer krijgt AH zelf de nominatie toebedeeld, voor ‘kalfjes in de wei’ op de zuivelpakken van AH en voor ‘natuurlijke leefomstandigheden’ voor Greenfields runderen. Ook wordt het als verkoopkanaal van de ‘vooruitlopende kip’ van Muscle Meat genoemd naast Plus en Jumbo.
De andere genomineerden zijn de ‘verantwoorde vangst’ van Iglo, en de uitspraak ‘dierenleed in de vee-industrie wordt overdreven’ van BBB-landbouwminister Wiersma. Mensen kunnen vanaf vandaag stemmen op hun favoriet.
Met de verkiezing Liegebeest 2024 stelt Wakker Dier ‘leugenachtige uitspraken’ over dierenwelzijn aan de kaak. Op 3 december wordt de winnaar bekendgemaakt.
De nominaties:
Greenfields van Albert Heijn: (on)natuurlijke leefomstandigheden
Albert Heijn beweert op de verpakking van Greenfields rundvlees dat zijn Ierse runderen leven onder natuurlijke leefomstandigheden. In werkelijkheid leven deze dieren ‘s winters in overvolle stallen en staan ze daar in hun eigen ontlasting. Hierdoor kunnen ze vaker last krijgen van verwondingen, pijn en kreupelheid. Ook worden de stiertjes onverdoofd gecastreerd.
Muscle Meat: plofkip voor plofspieren
Muscle Meat verkoopt kant-en-klaar maaltijden met grote porties vlees. Volgens de website komt zijn kip van een Thais bedrijf dat qua dierenwelzijn ‘ver voorop loopt’ op Europese kip. Maar feitelijk gaat het om plofkip. Muscle Meat is te koop bij Jumbo, Plus en Albert Heijn.
Zuivel van Albert Heijn: stiertjes zien nooit de wei
Albert Heijn schrijft op de zuivelverpakkingen dat ‘kalfjes buiten in de weide kunnen lopen’. In werkelijkheid komen de mannelijke kalfjes nooit buiten. Omdat zij geen melk geven, worden ze afgedankt als restproduct. Na een kort leven in de stal eindigen ze als kalfsvlees.
Iglo: ‘verantwoord’ gemartelde vis
Iglo beweert op de verpakking van zijn vissticks dat de vis ‘duurzaam en verantwoord’ is gevangen. Voor de vissen is de vangst echter een lijdensweg. Zij worden een overvol net in gejaagd en sterven veelal door beknelling of drukverschil. Vissen die dit overleven, stikken vervolgens aan boord. Terwijl onderzoek laat zien dat ze pijn, stress en angst voelen.
BBB-minister Wiersma: ‘overdreven dierenleed’
Dierenleed in de Nederlandse vee-industrie ‘wordt erger voorgesteld dan het is,’ aldus landbouwminister Wiersma. Maar in deze industrie worden plofkippen door het doorfokken zo zwaar dat ze soms niet meer kunnen staan. Moeten melkkoeien zo veel melk geven onder vaak slechte omstandigheden, dat ze na zes jaar op zijn. En stierven vorig jaar 46 miljoen dieren nog voordat zij bij het slachthuis aankwamen.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!