YouTube voerde in oktober 2021 een beleidswijziging door die geen advertenties meer toestaat bij video's die klimaatverandering ontkennen. Maar anderhalf jaar later verdienen makers van dergelijke video's nog steeds advertentie-inkomsten, zo schrijft The New York Times op basis van een rapport van een coalitie van milieuorganisaties. Zij ontdekten honderd video's over klimaatverandering die samen meer dan achttien miljoen keer bekeken zijn en reclames bevatten van grote merken. Die merken zijn, net als YouTube, niet blij.
Video's tonen ten onrechte reclames
De video's in kwestie ontkennen het bestaan van klimaatverandering en/of de gevolgen van klimaatverandering, melden de onderzoekers. Het beleid van YouTube schrijft sinds eind 2021 voor dat er geen reclames rondom zulke video's geplaatst worden, waardoor makers geen reclame-inkomsten verdienen. Dat gaat nog niet altijd goed, zo toont het onderzoek aan. De betreffende video's worden vergezeld door reclames van bekende merken als Adobe, Calvin Klein, Grubhub en bekende films. Hieronder een voorbeeld met een advertentie voor de film '80 for Brady' bij een video die klimaatverandering tegenspreekt.
'Topje van de ijsberg'
Grubhub zegt tegen The New York Times dat het met YouTube en partners in gesprek is om te voorkomen dat Grubhub-reclames verschijnen bij video's die desinformatie verspreiden. De betreffende video die een reclame voor de film '80 for Brady' vertoonde, laat na mediaberichtgeving geen reclames meer zien.
Een YouTube-woordvoerder meldt aan de krant dat het platform 'beleidsdebat of discussies over klimaatgerelateerde initiatieven toestaat, maar wanneer inhoud de grens overschrijdt om de klimaatverandering te ontkennen, verwijderen we advertenties bij die video's. Hoewel we dit beleid streng handhaven, is onze handhaving niet altijd perfect en werken we voortdurend aan het verbeteren van onze systemen om inhoud die het beleid schendt beter te detecteren en te verwijderen. Daarom verwelkomen we graag feedback van derden als ze denken dat we iets over het hoofd hebben gezien.'
De onderzoekers zeggen dat de honderd aangedragen omstreden video's met reclames zeer waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg zijn. Ze geven aan de technische middelen en tijd te missen om een grotere steekproef te houden. YouTube deelt ook geen cijfers, maar geeft dus toe dat het niet altijd lukt om advertenties te verwijderen die in strijd zijn met het beleid.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!