Het fenomeen Cannes Lions is misschien wel het best samen te vatten in een wandelingetje van mijn hotel naar het Palais des Festivals.
Ik loop langs de strandtenten, die allemaal geclaimd zijn door bureaus of sponsors. Overal staan enorme licht- en geluidstorens voor de besloten party's van deze avond. Als je voor alle feesten zou zijn uitgenodigd, heb je aan twee armen niet genoeg voor de polsbandjes. Vrachtwagens en busjes brengen brood en vis, barkrukken en gekleurde spotlights. Dit is de decadentie van Cannes, hier wordt geld verdiend áán onze creativiteit, in plaats van mét.
Ik kom langs de netwerkborrels, waar bureaudirecteuren zijn ingevlogen om aan elkaar te vertellen dat het vak niet meer is wat het is geweest en zich af te vragen waarom alles per se anders en nieuw moet (de meesten vliegen weer naar huis voordat het festival is afgelopen).
Ik kom langs het restaurant waar gisteravond een groep Amerikanen twee Magnum flessen rosé halfvol achterlieten op hun tafels toen ze vertrokken.
Ik passeer het prachtige Carlton Hotel. Tenminste, ik weet van de ansichtkaarten die er tegenover worden verkocht dat het prachtig is,
want het Carlton zelf is niet meer zichtbaar door de banners van sponsor AT&T die bijna de hele voorgevel bedekken. 'More is More' roepen ze treffend.
Bij het Palais aangekomen loop ik vast in een lange rij in de brandende zon. Ik kijk vertwijfeld naar de mensen die nog een paar duizend euro extra hebben neergeteld voor een luxe pas, zij staan in een speciale, kortere rij (en hebben bovendien toegang tot de exclusieve Beach Club).
Dan, eindelijk, ben ik binnen. Hier is het allerbeste werk van de hele wereld bij elkaar te zien. Schitterende klassiekers, vernieuwende cases, compleet nieuwe manieren van media gebruik.
Hier worden presentaties en seminars gegeven door de beste creatieven, wereldberoemde artiesten en wetenschappers.
De marketing van Google, Coca-Cola en Heineken, de ondernemerslessen van Jamie Oliver, de visie over Artificial Intelligence van Sir Tim Berners-Lee, de creative cooperations van Pharrell Williams en de innovation case van NASA. Om de line up van één zaal maar eens te noemen.
Hier worden de Innovation cases aan de wereld gepresenteerd, want ook de wereldpers komt hier bij elkaar. Hier binnen is alles wat ons vak zo spannend en zo mooi maakt.
En zeven dagen lang zijn creatieven en topadverteerders in Cannes maar met één ding bezig: hoe maken we samen het allerbeste werk?
Zeven dagen lang hebben ze de tijd om er met elkaar over te praten en beter te worden.
Dat maakt Cannes Lions tot een uniek en onmisbaar fenomeen.
De rest is echt bijzaak.
Vive Cannes!
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!