Trendwatcher Tabarki vindt dat gemeenten ‘radicale transparantie’ nodig hebben

Informatie moet voor alle ambtenaren beschikbaar zijn en iedereen communiceert met iedereen.

[Door Wouter Boonstra, Binnenlands Bestuur]

Gemeenten moeten zo snel mogelijk beginnen met de omslag naar een ambitieuze, communicatieve en radicaal transparante overheid. Dat zeggen trendwatcher Farid Tabarki en chief technology officer Ger Baron van de gemeente Amsterdam in een in het juninummer van A+O magazine.

Omslag maken

Gemeenten moeten inspelen op de digitale en creatieve informatiemaatschappij om de verbinding met de burger niet te missen. Niet door terug te treden, maar juist door ambitieus te zijn en nieuwe mogelijkheden die in de samenleving te ontstaan te faciliteren. Daarvoor heb je bepaalde kennis en vaardigheden nodig. Gemeenten moeten daarvoor zo snel mogelijk een omslag maken.

Kleiner schaalniveau

Naast radicale transparantie en dat informatie voor iedereen beschikbaar is en iedereen met iedereen communiceert, signaleert Tabarki decentralisatie. Mensen organiseren steeds vaker dingen zelf, op een kleiner schaalniveau. Als gemeenten beide willen faciliteren moeten ze een grote stap maken.

Van oudsher hiërarchisch

‘Radicale transparantie omarmen is ingewikkeld in een organisatie die van oudsher hiërarchisch is.’ Toch is dat onvermijdelijk en leidt het tot een andere cultuur. ‘Als feiten transparant worden, zie je dat fouten maken nu eenmaal bij werken hoort. (…) Transparantie heeft in die zin een sterk positieve kant: het leidt tot meer informatie en dus een betere besluitvorming.’

Superflexibel

Gemeenteambtenaar wordt een superflexibel begrip. ‘Hij is zowel bezig met opdrachten en ideeën uit Europa als met wijkinitiatieven. Hij moet zo autonoom mogelijk werken om aan te kunnen sluiten bij alle vragen uit de samenleving én er vervolgens consequent mee omgaan’, aldus Tabarki.

45-plussers

Om toch een goede afspiegeling van de maatschappij te zijn kun je niet vanwege technologische ontwikkelingen alle 45-plussers afschrijven. ‘Je kunt ze wel in teamverband slim aan jongeren koppelen.’

Knappe koppen

Daar hoort bij dat salariëring niet automatisch meer stijgt met de leeftijd en de verhouding rijk-gemeente op de schop zou moeten. ‘Nu zitten de topambtenaren nog bij het rijk, maar als de nadruk meer bij gemeenten komt, is het logischer dat daar de knappe koppen met bijbehorende salaris zitten.’

Programma Future Gov

Ger Baron, chief technology officer van de gemeente Amsterdam, geeft de omslag binnen de gemeente vorm met het programma Future Gov. Daarin wordt de vraag gesteld hoe je de overheid zou ontwerpen als je from scratch zou kunnen beginnen. Uiteindelijk zullen mensen de gemeente in de toekomst minder nodig hebben en dus ook minder zien, zegt hij in het interview.

FOTO: ANP

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie