'Supermarkten doen niets aan mensenleed-jus d'orange'

Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) uit stevige beschuldigingen richting de supermarktbranche.

Een derde van alle jus d'orange in Nederlandse supermarkten komt uit Brazilië waar de arbeidsomstandigheden van fruitplukkers vaak abominabel zijn. Dat stelt althans de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), die de supermarkten verwijt niet genoeg te doen om de situatie te verbeteren.

Bestrijdingsmiddelen
Volgens SOMO kunnen Braziliaanse sinaasappelplukkers vaak nauwelijks rondkomen van het geld dat ze krijgen. Ook zouden ze erg lange dagen werken en tijdens hun werk blootgesteld worden aan bestrijdingsmiddelen. Uit het paper 'Sap met een bittere bijsmaaak' van SOMO: 'Uit onderzoek van de Duitse ngo Christliche Initiative Romero (CIR) en het Oostenrijkse Global2000 blijkt dat plukkers per krat betaald worden en nog altijd ongeveer 10 euro per dag verdienen. Dit bedrag ligt onder het lokale bestaansminumum. (...) Werkdagen duren wel 14 uur en arbeiders die zich aansluiten bij een vakbond lopen het risico hun baan kwijt te raken (...).'

Laks
SOMO benadrukt dat de supermarkten met hun inkoopkracht belangrijke spelers zijn in de sinaasappelmarkt en vinden dat ze te laks zijn. Door gezamenlijk druk uit te oefenen op de Braziliaanse jusproducenten zouden ze een verandering teweeg kunnen brengen.

Niet te verifiëren
Supermarktbrancheorganisatie CBL zegt geschrokken te zijn door het rapport van SOMO. De beschuldigingen zouden niet te verifiëren zijn en de sector vraagt SOMO dan ook om meer onderbouwing. De supers wijzen ook op de verantwoordelijkheid van de Braziliaanse overheid en vraagt Nederland druk uit te oefenen om de beschuldigingen te laten uitzoeken.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie