Kabinet beperkt alcoholgebruik kinderen

De ernst en omvang van de alcoholproblematiek onder jongeren is alarmerend, vindt de politiek. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid gaat er wat aan doen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Kinderen drinken op steeds jongere leeftijd en jongeren drinken te vaak en te veel. Zeven van de tien kinderen drinkt al op of voor hun twaalfde jaar het eerste glas alcohol. Eenderde van de 15-jarigen is maandelijks dronken. Nederlandse jongeren drinken het meest frequent van Europa en drinken per avond erg veel. Deze uitkomsten uit recente onderzoeken maken duidelijk dat er maatregelen nodig zijn om het alcoholgebruik onder jongeren en vooral kinderen terug te dringen.

Dit schrijft minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in zijn beleidsbrief alcohol en jongeren waar het kabinet vorige week mee heeft ingestemd. In de beleidsbrief wordt een pakket aan maatregelen voorgesteld:

  • Handhaving leeftijdsgrenzen: meer inspecties van de Voedsel en Warenautoriteit en de mogelijkheid tot schorsen van de horecavergunning.
  • Voorlichting: meer voorlichting aan ouders en het voortzetten van voorlichting aan jongeren en kinderen op de basisschool.
  • Prijsbeleid: accijnsbeleid wordt op jongeren afgestemd met een verbruiksbelasting van 0,60 euro op mixdranken, een verhoging van de bieraccijns met ruim 20 procent en een verlaging van 15 procent op de accijns van gedistilleerd.
  • Reclame en marketing: toetsing vooraf van commercials aan de Reclamecode voor Alcoholhoudende Drank en een aanzienlijke beperking van radio-, tv en bioscoopreclame richting jongeren, bij voorkeur via zelfregulering van het alcoholbedrijfsleven.
  • Alcohol en veiligheid: interdepartementaal de gemeenten ondersteunen met horecabeleid, het bestrijden van illegale horeca en het rijden onder invloed.

    Als de drankfabrikanten niet snel zelf met maatregelen komen dreigt de minister met een verbod op alcoholreclames op televisie. Het verbod zou op de Nederlandse televisie gelden tussen zes uur in de ochtend en negen uur 's avonds.

    De voorstellen van minister Hoogervorst worden op 14 april in de Tweede Kamer besproken. De Stichting Alcohol Preventie (STAP) maakt zich op zijn beurt al zorgen over het verzet tegen de maatregelen door de alcoholindustrie.

    De maatregelen van Hoogervorst sluiten, volgens Stap, volledig aan op de nieuwste wetenschappelijke in-zichten. Die zouden bevestigen dat alleen het drastisch beperken van de beschikbaarheid van alcohol het gebruik onder jongeren zal terugdringen.

    Wim van Dalen, directeur van STAP: 'De alcoholindustrie verwacht weinig van de voorstellen, omdat hun marketing-speelruimte wordt beperkt en ze de omzet van alcoholhoudende mixdranken verder weg zal zien zakken'.
    STAP verwijst naar het voorbeeld in Duitsland waar de breezermarkt sinds de invoering van de speciale ac-cijns bijna volledig is ingestort. Ook in Nederland loopt de breezer-afzet overigens al flink terug.

  • Plaats als eerste een reactie

    Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

    Word lid van Adformatie → Login →
    Advertentie