2017 was het jaar van de spijtbetuiging. Waar voorheen de journalist druk kon uitoefenen op een persoon, kan iedereen dat tegenwoordig via social media. Onder grote druk van het publiek voelden diverse mensen in de media en politiek zich genoodzaakt zich te verontschuldigen.
Camiel Eurlings staat met stip op 1 in de Sorrylijst van 2017 van de Reputatiegroep. Hij bewees hoe het niet moet. De excuses van Eurlings voelden niet oprecht en hadden een averechts effect.
Hoe het wel moet liet oud-minister Jeanine Hennis van Defensie zien bij de persoonlijke excuses die zij maakte voor het ongeval waarbij twee militairen in Mail om het leven kwamen. Kort nadat ze haar excuses had gemaakt, stapte ze op als minister. Hennis reageerde hiermee snel, haar excuses leken oprecht en ze nam een besluit in het publieke belang.
De top-3 excuses wordt gecomplementeerd door Job Gosschalk.
Een goed excuus, drie voorwaarden
Opvallend aan de excuses die dit jaar zijn langsgekomen, is dat veel excuses zijn gemaakt onder grote druk van het publiek.
Als publiek figuur dien je tegenwoordig aan de hele samenleving verantwoording af te leggen. De excuses van Job Gosschalk vielen samen met de vele (internationale) #metoo-schandalen die dit najaar naar buiten kwamen, onder meer rondom Harvey Weinstein, Kevin Spacey en Louis CK.
De top-5 van 2017
Naast Eurlings (#1), Hennis (#2) en Gosschalk (#3) wordt de top-5 van 2017 gevormd door Max Verstappen (#4) en Marcel K. (#5).
Verstappen moest zich afgelopen jaar tot driemaal toe verontschuldigen. Marcel K. bood zijn excuses aan nadat hij terecht stond voor het maken van een filmpje waarin Sylvana Simons werd gelyncht.
Het meest ontwapende excuus kwam dit jaar van een 16-jarige jongen uit Leidschendam-Voorburg. De jongen was aangehouden en meldde zich de volgende dag op het politiekantoor met de banketletter ‘S’ van ‘stom’, ‘spijt’ en ‘sorry’.
Over de Sorrylijst
Reputatiegroep
De Sorrylijst wordt jaarlijks samengesteld door de Reputatiegroep op basis van spijtbetuigingen die veel aandacht hebben gekregen in de media.
Hierbij wordt eerst in kaart gebracht welke excuses in Nederland tot veel aandacht hebben geleid in de media. Gezocht wordt via nieuwsdiensten, radio en tv, dag- en weekbladen en social media. Vervolgens wordt geanalyseerd hoe de gemaakte excuses worden gewaardeerd: positief, neutraal danwel kritisch. De analyse werd voor de negende keer uitgevoerd.
Foto: Camiel Eurlings met zijn toenmalige vriendin Tessa Rolink . ANP Sander Koning
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!